SDP: Premijer sa optuženičke klupe mora otići zajedno sa direktorom Elektroprivrede BiH

preporučujemo

Klubovi zastupnika i delegata SDP BiH u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traže od rukovodstva Parlamenta FBiH hitno i neodložno zakazivanje sjednica oba doma na kojima će se raspravljati o stanju u rudnicima i položaju rudara u Federaciji BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u nastavku:

– Također, SDP BiH traži ostavke ili smjene ključnih ljudi odgovornih za probleme u koji su rudari i rudnici dovedeni, direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića. U potpunosti podržavamo osam realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i smatramo da je to minimum onoga što je potrebno odmah uraditi.

– Iako su iz Vlade FBiH početkom godine najavili restruktuiranje rudnika i zadržavanje dostignutog nivoa ostvarenih prava rudara na terenu se dešavalo upravo suprotno. Dok je fokus javnosti bio usmjeren na Dodikove nasrtaje na institucije BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet, SDA-ova vlada je smanjila platu rudarima. Laži, prevare i obmane postale su ustaljena praksa duboko kompromitovanog premijera FBiH Fadila Novalića i njegove vlade.

Zastupnici i delegati SDP BiH su u Parlamentu FBiH redovno upozoravali na loš položaj rudara, borili se za njihova prava i trpili lažne optužbe, ali nikad nismo posustali tražeći bolje uslove za rudare. Rudari to dobro znaju, a i ovim putem želimo vrlo jasno poručiti da SDP nedvosmisleno podržava rudare, njihov protest i iznešene zahtjeve.

Bez obzira na ignorantski i nipodaštavački odnos prema rudarima od strane Novalića i SDA-ove vlade, komorati će pobijediti i ovu bitku. Nažalost, kod svih će ostati gorak okus zbog toga što su za svoja zaslužena i zarađena prava bili primorani da ih traže na ulici. Zbog toga svi oni koji su ih doveli u ovaj položaj moraju snositi odgovornost. Vrijeme je da sami odu ili da budu smijenjeni – poručuju iz SDP-a.

Pročitajte:  Koliko će Andelijina fotelja koštati Federaciju BiH: Nakon 40 miliona KM Stanarima, još 10 miliona Lageru

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...