- Advertisement -

Sedam veličanstvenih željezničkih ruta Staroga Kontinenta

Preporučujemo

Iako je legendarni Orient Express prošlost, i dalje postoji vozovi koji slijede njegovu rutu, a odlučite li se na avanturu željeznicom, čekaju vas prizori za pamćenje.

Iako zna potrajati, putovanje željeznicom oduvijek se smatra prilično lijepim i romantičnim. Uprkos pojeftinjenju avionskih karata u posljednjih 10-15 godina, vožnja vozom i dalje je jedan od najboljih mogućih načina za obilazak Europe, a za vas smo izdvojili neke od najljepših ruta, pa kad stignete, svakako sebi priuštite odlazak bar na neku od njih.

Offenburg – Konstanz

Čim se nešto zove „linija Crne šume“ to ne može biti loše, a još kad vam kažemo da linija prolazi kroz sela nalik onima iz Ivice i Marice, bajka postaje potpuna. Svakako se isplati zastati upitoresknom mjestu Donaueschingen, gdje izvire – Dunav. Krenete li ovom linijom istražiti dio Njemačke, bit ćete i više nego zadovoljni. Putovanje traje 2 sata i 17 minuta, cijena karte je od 24 eura.

London – Istanbul

Iako je legendarni Orient Express prošlost, i dalje postoji vozovi koji slijede njegovu rutu. Eurail predlaže rutu iz Londona preko Pariza, Münchena, Zagreba, Beograda, i Sofije, s ciljem u Istanbulu.

Za put su potrebna tri-četiri dana, no šteta je ne zadržati se u svakom od tih gradova bar koji dan i upoznati ih, tako da ako izlet rastegnete barem na dva tjedna, to bi bilo izvrsno. Putovanje traje 3-4 dana, a karte su od 168 eura.

Bergen – Oslo

Slavna bergenska željeznica prostire se gotovo na 500 kilometara, ali i na prilično nepristupačnom terenu, te je trebalo čak 34 godine da cijeli projekt bude dovršen. Ipak, smatra se možda čak i najljepšom željezničkom rutom našeg kontinenta, a prometuje tijekom cijele godine, čak i za vrijeme ciče zime.

Poseban osjećaj je kad se vozom popnete na 1222 metra nadmorske visine, a pritom prođete mnogobrojne fjordove, jezera i šume te ostale ljepote koje Norveška pruža na dlanu. Putovanje traje 6 sati i 30 minuta, karte su od 80 eura.

Moskva – Oslo

Za ovu novu rutu treba imati prilično dubok džep, ali vjerujemo da se svaki euro isplati. Avantura kreće iz ruske metropole, a preko Sankt-Peterburga i Murmanska putnike dovodi u Oslo. Cijena je takva zbog ekskluzivnosti. Naime, ove godine u planu su tek dva takva putovanja, a dogodine četiri.

Prije dolaska u Oslo proći ćete i po arktičkom krugu, pa ako imate para, šteta je propustiti takvu avanturu. Putovanje traje 11 dana, a cijena je od 3550 eura.

Levanto – Spezia

Ova ruta mogla bi se opisati kao – kratka, ali slatka. Traje tek pola sata, no za to vrijeme guštat ćete u krajoliku rodnih vinograda, maslinicima i cvijeću.

Treba reći da prolazi kroz Cinque Terre i zastaje u svih pet sela, pa eto još jednog razloga za vožnju. Putovanje traje 30 minuta, cijena karte je od 3,60 eura.

Pariz – Moskva

Ako je ova prethodna najkraća na našem popisu, ovo je druga najduža u cijeloj Europi (duža je samo ona koja povezuje Moskvu i Nicu). Voz napušta Pariz u četvrtak navečer i stiže u Moskvu u subotu ujutro.

Za vrijeme putovanja čeka vas prolazak kroz Luksemburg, Njemačku, Poljsku i Bjelorusiju, pa ćete na proputovanju svakako vidjeti zanimljivu okolinu. Također, pozitivno je i što ćete okusiti poljsku i rusku nacionalnu kuhinju, jer je voz prilično moderan i ugodan. Putovanje traje 38 sati i 55 minuta, a karte su od 370 eura.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

‘Noćni vukovi’ na novoj ‘turneji’ kroz entitet RS

Moto-klub "Noćni vukovi" iz entiteta Republika Srpska organizuje u naredna dva dana Vidovdansku vožnju u kojoj će učestvovati stotinjak...