Šef Vagnera: Kandidirat ću se za predsjednika Ukrajine

Preporučujemo

Šef ruske paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da se planira kandidirati za predsjednika Ukrajine 2024. godine.

– Gledajući sve oko sebe, imam političke ambicije. Odlučio sam se kandidirati za predsjednika 2024. godine. Za predsjednika Ukrajine – rekao je Prigožin u videu objavljenom na Telegramu.

“Ako pobijedim sve će biti u redu”
Dodao je kako očekuje da će se za ovo mjesto takmičiti s bivšim predsjednikom Petrom Porošenkom i sadašnjim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

– Ako pobijedim na predsjedničkim izborima u Ukrajini, momci, onda će sve biti u redu, granate neće biti potrebne – poručio je.

Odgovorio je i na pitanje zašto se žali na slabu opskrbu streljivom, a ne kupuje ga samostalno. Prigožin je istaknuo da ako sve kupi svojim novcem, to bi bilo “državno upravljanje, a ne biznis”. Prema njegovim riječima, Wagner svakog mjeseca treba oko 10.000 tona streljiva u vrijednosti od oko milijardu dolara.

“Rat je izmišljen da jedna vojska ubija drugu”
Govoreći o ljudskim gubicima, Prigožin je naglasio da “borci u ratu ginu u svakom slučaju, rat je izmišljen da jedna vojska ubija drugu”. Demantovao je navode da je u komunikaciji s ukrajinskim vlastima i da će “zbog novca i ukidanja sankcija” napustiti zonu borbe “u pravom trenutku”.

– Ne idem nigdje. Pitanje je: ko je uzeo novac kada smo „učinili gestu dobre volje“ i predali Herson, Harkovsku regiju i mnoge druge – rekao je aludirajući na ruske vojne zapovjednike. U odvojenom saopćenju Prigožin je objavio da su Wagnerovi regrutni centri otvoreni u 42 ruska grada.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...