Šefica MMF-a: Popravili se izgledi za svjetsku ekonomiju, ali ne treba ići iz previše pesimizma u previše optimizma

Preporučujemo

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva poručila je da su se izgledi za svjetsku ekonomiju popravili zbog znakova da se inflacija smiruje nakon perioda u kojem je dosegla najveću razinu u posljednjih 40 godina.

Govoreći na posljednjoj sesiji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Georgieva je rekla da su se izgledi za rast popravili u posljednjim mjesecima, ali je upozorila da ne treba biti preoptimističan.

“Moja poruka je da je manje loše nego što smo se plašili prije nekoliko mjeseci, ali to ne znači dobro. Ono što se poboljšalo je to što se čini da inflacija naginje u pravom smjeru, a to je naniže,” kazala je Georgieva.

Komentari šefice MMF-a uslijedile su nakon nedavnog pada godišnje stope inflacije u SAD-u, eurozoni i Velikoj Britaniji. MMF će objaviti ažurirane prognoze za globalnu ekonomiju krajem mjeseca, a Georgieva je nagovijestila da će biti malo promjena trenutne prognoze njene organizacije od 2,7 posto rasta za 2023. godinu.

Izgledi za Kinu su se poboljšali nakon napuštanja strategije nulte Covid-a, dok su snažna tržišta rada povećala potrošnju.

“Nemojte da idete iz previše pesimizma u previše optimizma,” upozorila je Georgieva i dodala da sa obzirom na trenutne projekcije rasta MMF-a, to bi i dalje mogla biti teška godina za ljude širom svijeta, a postoji i rizik da će snažniji rast kine podići cijene energenata u svijetu i tako otežati borbu protiv inflacije.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...