Šehidska djeca iz Tuzle dobit će priliku za zaposlenje

Preporučujemo

U evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi 4.400 djece šehida i poginulih boraca koji još uvijek nisi uspjeli pronaći zaposlenje, od čega ih skoro 80 dolazi s područja Tuzle.

Određeni dio njih će u narednom periodu imati priliku aplicirati na neki od programa koje sprovode federalne institucije te na takav način dobiti priliku za radni angažman.

- -

Razmatrajući problemaktiku iz oblasti boračko-invalidske zaštite, Vlada Federacije BiH na nedavno održanoj sjednici usvojila je i pokrenula program zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca na području ovog bh. entiteta, Za ovu namjenu osigurana su sredstva za zapošljavanje njih najmanje 200.

“Mi smo kroz usvajanje programa rada Zavoda za zapošljavanje FBiH treću godinu zaredom odvojili poseban dio koji se odnosi na poziciju udruženih sredstava između Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih vlada i to daje dobre rezultate. Ove godine smo došli do cifre od 1.600.000 KM udruženih sredstava i po tom programu očekujemo da će najmanje 200 djece biti zaposleno“, rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Pored programa udruženih sredstava, federalna vlada je pokrenula i projekt samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca putem boračkih zadruga u okviru kojeg je za 2018. godinu predviđen novčani iznos od dva miliona maraka te projekt javnog zagovaranja. Od 4.400 nezaposlene djece šehida i poginulih boraca s područja Tuzle dolazi njih skoro 80.

I pored značajnih pomaka kada je u pitanju zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Tuzle kaže da se može poduzeti još mnogo toga kada je u pitanju ova kategorija.

- -

“Mora se pronaći još prostora kako bi se iskoristila sredstva koja nam nude vlade, ministarstva i zavodi za zapošljavanje”, rekla je Mićanović.

Ona je naglasila da se kroz zapošljavanje može riješiti problem odlaska djece šehida i poginulih boraca koji su se u ovoj državi školovali, piše tuzlanski.ba.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...