Selaković: Srbija ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima i normama međunarodnog javnog prava, ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama.

 

– S druge strane, to bi bilo potpuno suprotno našim državnim interesima, našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica – rekao je Selaković na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Beta.

 

Na pitanje šta podrazumijeva plan konsultacija s Ministarstvom vanjskih poslova Rusije koji je potpisan za vrijeme zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Selaković je kazao kako je riječ o nečemu što se potpisuje od 1996., dakle o tehničkoj stvari koja ove godine, pored toga što sadrži bilateralne i multilateralne konsultacije koje se tiču UN-a, ne sadrži kao temu konsultacije sigurnosne politike.

 

Selaković je istakao kako su pitanja u vezi s tim dokumentom traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da “pokuša da se disciplinira”.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...