Selektor bh. rukometaša Bilal Šuman: Volio bih s iskusnim igračima otići na EP

Preporučujemo

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH skoro dvije godine se bori sa improvizacijama u bh. rukometu, ali ne odustaje. Ovoga puta će reprezentativce krajem maja okupiti u Brčkom.

Iako je odlukom Evropske rukometne federacije (EHF) bh. tim ostao bez na terenu izborenog plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo, Šuman je optimista i nada se da će BiH zaigrati na narednom velikom takmičenju, a to je Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Ističe da mu je velika želja da na taj način iskusnim igračima omogući da se lijepo oproste od dresa sa državnim grbom.

- -

Do početka kvalifikacija za EURO 2020 krajem oktobra ove godine nema slobodnih termina u kalendaru EHF-a, pa je Šuman odlučio na ovo okupljanje pozvati veliki broj igrača. Stoga je napravio dva spiska, jedan na kojem su do sada uglavnom standardni reprezentativci i drugi na kojem su igrači sa šireg spiska i iz domaće lige.

“U Brčkom ćemo se okupiti 29. maja i odmah sutra putujemo za Budimpeštu, gdje ćemo 31. maja odigrati prijateljsku utakmicu sa Mađarskom. Dogovorio sam sa mađarskim selektorom Ljubomirom Vranješom da odigramo kontrolni susret, ali u terminu koji njima odgovara. Za nas bi bilo bolje da igramo 4. ili 5. juna, ali s obzirom da će nam Mađari snositi sve troškove pristali smo na 31. maj. Moramo se snalaziti na sve moguće načine kako bi reprezentativci bili na okupu, jer do oktobra i početka kvalifikacija za EURO nema slobodnih termina“, priča Šuman za Anadoliju i nastavlja:

“Nakon Mađarske vraćamo se u Brčko gdje su nam lokalne vlasti osigurale smještaj i dvoranu za treninge. Potom idemo u Maglaj gdje ćemo se pripremati još četiri dana, također, zahvaljujući lokalnim vlastima koje su nam izašle u susret. Kako bi im se barem donekle zahvalili odigraćemo dvije utakmice između sebe 3. juna u Brčkom i 8. juna u Maglaju. U tim susretima daću priliku svim igračima da pokažu šta znaju i imaju li kvalitet za reprezentaciju.“

Šuman još uvijek ne zna u kojem će bh. tim sastavu putovati u Budimpeštu, jer mnogi od reprezentativaca do tada neće završiti s klupskim obavezama. Za sada je sigurno da neće putovati Benjamin Burić, golman Wetzlara, Nikola Prce i Marko Panić, dvojac iz poljskog Azotyja.

Najnovije

Početak marta bit će natprosječno topao uz “prljavu” kišu, temperature negdje i preko 21 stepen

Početak marta obilježit će natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali uz kišne intervale i oblačnost u većem...