Selektor bh. rukometaša Bilal Šuman: Volio bih s iskusnim igračima otići na EP

Preporučujemo

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH skoro dvije godine se bori sa improvizacijama u bh. rukometu, ali ne odustaje. Ovoga puta će reprezentativce krajem maja okupiti u Brčkom.

Iako je odlukom Evropske rukometne federacije (EHF) bh. tim ostao bez na terenu izborenog plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo, Šuman je optimista i nada se da će BiH zaigrati na narednom velikom takmičenju, a to je Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Ističe da mu je velika želja da na taj način iskusnim igračima omogući da se lijepo oproste od dresa sa državnim grbom.

Do početka kvalifikacija za EURO 2020 krajem oktobra ove godine nema slobodnih termina u kalendaru EHF-a, pa je Šuman odlučio na ovo okupljanje pozvati veliki broj igrača. Stoga je napravio dva spiska, jedan na kojem su do sada uglavnom standardni reprezentativci i drugi na kojem su igrači sa šireg spiska i iz domaće lige.

“U Brčkom ćemo se okupiti 29. maja i odmah sutra putujemo za Budimpeštu, gdje ćemo 31. maja odigrati prijateljsku utakmicu sa Mađarskom. Dogovorio sam sa mađarskim selektorom Ljubomirom Vranješom da odigramo kontrolni susret, ali u terminu koji njima odgovara. Za nas bi bilo bolje da igramo 4. ili 5. juna, ali s obzirom da će nam Mađari snositi sve troškove pristali smo na 31. maj. Moramo se snalaziti na sve moguće načine kako bi reprezentativci bili na okupu, jer do oktobra i početka kvalifikacija za EURO nema slobodnih termina“, priča Šuman za Anadoliju i nastavlja:

“Nakon Mađarske vraćamo se u Brčko gdje su nam lokalne vlasti osigurale smještaj i dvoranu za treninge. Potom idemo u Maglaj gdje ćemo se pripremati još četiri dana, također, zahvaljujući lokalnim vlastima koje su nam izašle u susret. Kako bi im se barem donekle zahvalili odigraćemo dvije utakmice između sebe 3. juna u Brčkom i 8. juna u Maglaju. U tim susretima daću priliku svim igračima da pokažu šta znaju i imaju li kvalitet za reprezentaciju.“

Šuman još uvijek ne zna u kojem će bh. tim sastavu putovati u Budimpeštu, jer mnogi od reprezentativaca do tada neće završiti s klupskim obavezama. Za sada je sigurno da neće putovati Benjamin Burić, golman Wetzlara, Nikola Prce i Marko Panić, dvojac iz poljskog Azotyja.

Najnovije

Kina uspješno lansirala petu misiju s ljudskom posadom na svemirsku stanicu

Kina je u utorak uspješno lansirala svemirski brod s novom posadom od tri člana za svoju svemirsku stanicu, izvještavaju...