SELO ZA BOGATAŠE: U njemu žive samo milioneri, ali ga ne smiju napustiti

Preporučujemo

Selo Huaxi u Kini predstavlja pravi misterij, ono je najbogatije mjesto u Kini i za većinu građana te zemlje ono je svojevrsni komunistički raj. Najpoznatijem po užasno visokom životnom standardu, to se mjesto odvaja od ostatka Kine i u 55 godina pretvorio se iz ruralnog zaseoka u pravi mali luksuz, piše SB.

No, kako su se obogatili i kako troše novac – to nisu informacije do kojih je lako doći, budući da je stanovnicima Huaxia zabranjeno razgovarati s medijima. Rijetko i međusobno razgovaraju, a čak im je zabranjeno i napuštati selo – jer ako ga napuste gube sve što su ikada stekli i ostaju bez ičega.

- -

Krajem 50-ih prošlog stoljeća Huaxi je imalo samo oko 600 stanovnika, a procvat je omogućio Wu Renbao, nekadašnji tajnik Komunističke partije koji je razvio plan obogaćivanja, osnovao preko 12 tvrtki, potaknuo rad sa sirovinama…

Huaxi, koji se nalazi u provinciji Jiangsu poznato je i pod nazivom “Prvo selo pod nebom”, a danas ima oko 2000 registriranih stanovnika koji svi žive u identičnim vilama sagrađenim po uzoru na inozemne, ali i svi navodno imaju 250 tisuća dolara u banci.

Simbol sela

U selu se nalazi čuveni Svjetski park s replikama svih slavnih građevina iz svijeta poput Kipa slobode, opere iz Sydneya, Kineskog zida., kao i nov neboder od 328 metara visine i 60 katova. U neboderu je hotel s 826 soba, a u njegovom prizemlju nalazi se kip bika napravljen od čistog zlata.

- -

Damo vam novac, ali ga ne smijete nositi van

Ipak, neki govore kako život u selu milijunaša nije baš tako bajan – moraju raditi sedam dana u tjednu, najčešće u industrijskom sektoru. Osim toga, i brojka stanovnika je upitna – osim 2000 registriranih koji su potomci obitelji iz prošlog stoljeća, puno je “dotepenaca” koji ne uživaju u luksuznim automobilima, plaćama i vilama. Njih je navodno na desetke tisuća – na svega jednom kilometru kvadratnom.

Povlašteni stanovnici sela ne mogu napustiti selo, a ako to učine izgubit će svo bogatsvo – novac ne mogu ponijeti sa sobom, pa je upitno koliko su zapravo osobno bogati, a što pripada gradu.

Kockanje, kao i droga, u selu su strogo zabranjeni, ne postoje klubovi, barovi…

Najnovije

Vučić ponovo priča o BiH: “Godinama lažu, sve, od snajpera do Srebrenice…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je ova sedmica izuzetno važna za bilateralne odnose Srbije, te je najavio...