Semir Efendić: Bolje je da Valentina Inzka pamtimo po nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida, nego po zabrinutosti

preporučujemo

Semir Efendić, v.d. predsjednika Stranke za BiH oglasio se na svom Facebook profilu povodom Zakona o zabrani negiranja genocida. Kazao je kako Bosna i Hercegovina nažalost nije u situaciji o tako važnim pitanjima, kao što je negiranje zločina genocida, odlučivati kroz sistem institucija uspostavljen Dejtonskim sporazumom, ali zbog toga je sastavni dio sporazuma i ured OHR-a, odnosno Visokog predstavnika.

“I odluka Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odbija rezolucija o ukidanju OHR-a, i odluka Visokog predstavnika o dopuni krivičnog zakona kojom se zabranjuje negiranje zločina genocida od historijske su važnosti”, istakao je Efendić.

Efendić je naglasio da Bosna i Hercegovina sa ovakvim ustavnim uređenjem nažalost ne može funkcionisati bez ureda Visokog predstavnika, a druga zbog toga što svako buduće ustavno uređenje ne smije zanemariti činjenicu da su nakon Dejtonskog sporazuma provedeni sudski postupci u kojima je dokazano i dokumentovano izvršenje genocida u periodu koji je prethodio Dejtonskom sporazumu. Istakao je i kako uvažavajući ove činjenice, potrebno je tragati za rješenjima i dogovorom oko ustavnog uređenja koje će omogućiti funkcionisanje države i sistema institucija bez OHR-a.

“Osim toga, Zakon o zabrani negiranja genocida, najmanje je što se moglo učiniti za sve porodice žrtava koje su nakon gubitka najmilijih morali trpjeti negiranje, opovrgavanje pa čak i veličanje genocida i njegovih počinioca”, zaključio je Efendić.

Status Semira Efendića pročitajte OVDJE

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...