- Advertisement -

Senad Šepić: Čović i njegov HDZ drže taocem Federaciju BiH već tri godine

Preporučujemo

U hotelu Marea u Neumu okupili su se večeras predsjednici i predstavnici nekoliko političkih stranaka iz FBiH kao i delegacije međunarodnih medijatora SAD i EU Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst kako bi pregovarali o Izbornom zakonu BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH. Poziv su odbili SDP BiH, DF, Naša stranka, ali i Nezavisni blok.

-Nezavisni blok i ja lično dobili smo poziv da učestvujemo u razgovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu. Cijenim poziv američke i EU administracije, ali sam se, i uz konsultacije sa predstavnicima partnera u koaliciji Država morao zahvaliti na njemu. SAD i EU su naši najvažniji saveznici, nemam dileme. Međutim, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst su upali u zamku etnonacionalnog anahronizma koji je Dragan Čović ucjenom nametnuo kao jedinu opciju u tim razgovorima, a u isto vrijeme Čović i njegov HDZ drže taocem Federaciju BiH već tri godine.

S druge strane, Milorad Dodik neskriveno ruši Ustav i zakone Bosne i Hercegovine. Ne želimo biti samo nekakav demokratsko-stranački ukras Čoviću i Izetbegoviću, na što su zbog vlastitog ega i potrebe bitnosti u njihovoj nebitnosti pristali neki drugi stranački šefovi. Bosna i Hercegovina je DRŽAVA koja treba rješavati otvorena pitanja u svojim institucijama i podrška međunarodnih partnera je dobrodošla i važna, recimo, poput stavova Venecijanske komisije…

Nezavisni blok i koalicija DRŽAVA zagovaraju izgradnju i poštovanje ove države i njenih institucija i zato, u ovakvim okolnostima, ne vidimo svrhu učešća u razgovorima na ovu temu i u trenucima kad se na institucije BiH nasrće žešće nego ikad ranije-, naveo je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...