Šepić: BiH i dalje bez jasnog plana zaštite od poplava i klizišta

preporučujemo

Bosna i Hercegovina i dalje nema razvijen sistem ranog upozorenja i plan pripravnosti prilikom poplava i aktiviranja klizišta. Dalo se to zaključiti iz odgovora ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića na poslaničko pitanje koje je na današnjoj 58. redovnoj sjednici PD PS BiH uputio poslanik u PD PS i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić.

Šepić je, uz podsjećanje na ogromne štete koje je BiH pretrpjela prilikom majskih poplava 2014. godine, a koje su procijenjene na gotovo osam milijardi KM, uputio Vijeću ministara pitanje – šta su samostalno i u koordinaciji sa ostalim relevantnim institucijama konkretno uradilo na polju strateškog planiranja suzbijanja poplava i rizika u protekle četiri godine, koliko je izgrađeno zaštitnih brana i zidova u rizikom obuhvaćenim područjima,te koliko je BiH općenito spremna blagovremeno reagovati u slučaju novih elementarnih nepogoda u cilju smanjenja katastrofalnih posljedica po građane, infrastrukturu, privredne i prirodne resurse.

– Zakon o zaštiti i spašavanju u BiH propisuje tačne nadležnosti institucija BiH u oblasti zaštite i spašavanja. Po tom zakonu, entiteti i Brčko distrikt u okviru svojih nadležnosti, uređuju, planiraju, obučavaju, finansiraju, ogranizuju i provode zaštitu i spašavanje od elementarnih nepogoda. Savjet ministara BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH po Zakonu su koordinatori i bave se izradom procjene rizika, ali mi nemamo sredstva da finansiramo izgradnju zaštitnih brana i zidova. Procjena rizika je odrađena, a na entitetima i Brčko distriktu je da u skladu sa tom procjenom dalje djeluju – glasio je odgovor ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića.

– Uz svo uvažavanje ministra, ja ne znam da li vi uopće imate informacije o trenutnoj situaciji u BiH i mogućim problemima koji nas mogu zadesiti? Šta ste iskoordinirali i kakve pripreme za eventualne probleme uradili do sada? Prema Studiji o procjeni rizika, oko 300 hiljada građana u BiH živi na prostorima koji mogu biti pogođeni novim poplavama i klizištima. Imate kapacitet da izvršite pritisak na enitete, Brčko distrikt i kantone kako bi se u što skorije vrijeme nešto uradilo po ovom pitanju i pozivam vas da u narednih 7 dana, na sjednici Vijeća ministara BiH utvrdite ove mjere i informišete javnost u BiH – prokomentarisao je Šepić.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...