Šepić: BiH i dalje bez jasnog plana zaštite od poplava i klizišta

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina i dalje nema razvijen sistem ranog upozorenja i plan pripravnosti prilikom poplava i aktiviranja klizišta. Dalo se to zaključiti iz odgovora ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića na poslaničko pitanje koje je na današnjoj 58. redovnoj sjednici PD PS BiH uputio poslanik u PD PS i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić.

Šepić je, uz podsjećanje na ogromne štete koje je BiH pretrpjela prilikom majskih poplava 2014. godine, a koje su procijenjene na gotovo osam milijardi KM, uputio Vijeću ministara pitanje – šta su samostalno i u koordinaciji sa ostalim relevantnim institucijama konkretno uradilo na polju strateškog planiranja suzbijanja poplava i rizika u protekle četiri godine, koliko je izgrađeno zaštitnih brana i zidova u rizikom obuhvaćenim područjima,te koliko je BiH općenito spremna blagovremeno reagovati u slučaju novih elementarnih nepogoda u cilju smanjenja katastrofalnih posljedica po građane, infrastrukturu, privredne i prirodne resurse.

- -

– Zakon o zaštiti i spašavanju u BiH propisuje tačne nadležnosti institucija BiH u oblasti zaštite i spašavanja. Po tom zakonu, entiteti i Brčko distrikt u okviru svojih nadležnosti, uređuju, planiraju, obučavaju, finansiraju, ogranizuju i provode zaštitu i spašavanje od elementarnih nepogoda. Savjet ministara BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH po Zakonu su koordinatori i bave se izradom procjene rizika, ali mi nemamo sredstva da finansiramo izgradnju zaštitnih brana i zidova. Procjena rizika je odrađena, a na entitetima i Brčko distriktu je da u skladu sa tom procjenom dalje djeluju – glasio je odgovor ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića.

– Uz svo uvažavanje ministra, ja ne znam da li vi uopće imate informacije o trenutnoj situaciji u BiH i mogućim problemima koji nas mogu zadesiti? Šta ste iskoordinirali i kakve pripreme za eventualne probleme uradili do sada? Prema Studiji o procjeni rizika, oko 300 hiljada građana u BiH živi na prostorima koji mogu biti pogođeni novim poplavama i klizištima. Imate kapacitet da izvršite pritisak na enitete, Brčko distrikt i kantone kako bi se u što skorije vrijeme nešto uradilo po ovom pitanju i pozivam vas da u narednih 7 dana, na sjednici Vijeća ministara BiH utvrdite ove mjere i informišete javnost u BiH – prokomentarisao je Šepić.

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...