Šepić: BiH ima pravo riječi o Pelješkom mostu i to komšije i naši prijatelji moraju poštovati

preporučujemo

Bez saglasnosti BiH, u Dubrovniku je danas potpisan sporazum o izgradnji Pelješkog mosta, što je direktan napad na suverenitet i ugled države Bosne i Hercegovine, koja je ovim činom izgubila ne samo izlaz na otvoreno more, već i dostojanstvo.

I dok Hrvatska danas slavi projekat vrijedan oko 526 miliona eura, naše vlade mogu samo da plaču – nad izgubljenom teritorijom, suverenitetom, otvorenim morem…

Hrvatske vlasti danas su sa Kinezima potpisale kapitulaciju BiH, koju niko nije zaštitio na temeljima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.Očekivati da naš posao rade i zaštite nas susjedi ili neko od evropskih naroda je suludo, jer u slučaju “Pelješki most” interese i pravo Bosne i Hercegovine nisu umjele niti znale zaštititi bh. vladajuće strukture, na čelu sa, aktuelnim bošnjačkim liderima, prije svega, Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem.

Trenutna realnost je nažalost takva, da se za BiH i njene interese i granice najviše “brine” bošnjačka politika, koja je i ovoga puta pala na ispitu. Sigurno nismo očekivali da Bosnu i Hercegovinu od “svoje” Hrvatske i njenih miliona brani ovakav Dragan Čović.Zvizdić je istakao da je ugovor potpisan bez saglasnosti BiH, što je činjenica, ali šta je konkretno učinio ili pokušao da spriječi ovaj sramotni čin koji bi našu zemlju mogao blokirati i ostaviti je bez izlaza na otvoreno more?

Grabar – Kitarović i Plenković su, uz pomoć svoje “desne ruke iz BiH” Dragana Čovića, ispleli mrežu i ostvarili svoj cilj – dobili su projekat i kako sad stoje stvari, dobiće Pelješki most.Hrvatske vlasti su ponizile Bosnu i Hercegovinu, nadmudrile Izetbegovića i Zvizdića, kojima ostaje da se obrate svim građanima naše zemlje i objasne im – da li smo bez mora i teritorije ostali zbog internog dogovora iza zatvorenih vrata ili njihove nesposobnosti i loše politike.

Pročitajte:  Šepić: Nije prvi put da se Akademija organizuje u Banjoj Luci, SDP kasni 15 godina

Bosna i Hercegovina danas je izgubila mnogo toga, a od vladajućih struktura još nema objašnjenja ni reakcije. Da li će nas zaštiti Evropa i UN ostaje da se vidi, ali ono što je već sada jasno jeste da ova vlast, koja tako lako gubi i prodaje našu zemlju, naše more, našu državu i njene granice, ako ima i malo dostojanstva, treba što prije da se povuče ili da bude poražena.

Za bolje sutra svih nas, države Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Najnovije

Španija odobrila vakcinu protiv COVID-a za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu...