Šepić: Naša inicijativa usvojena u Parlamentu BiH ima za cilj da donekle zaustavi lančana poskupljenja

Preporučujemo

Na inicijativu Kluba poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na posljednjoj sjednici, usvojena je Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivate. Usvojenom Inicijativom se od Vijeća ministara BiH traži da, zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama, izvrši provjere koliko iznose veleprodajne i maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski utvrde, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera, a ne samo na građane koji koriste gorivo, saopšteno je iz Nezavisnog bloka.

Kao što je poznato, od 1. februara 2018. godine, došlo je povećanja maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata, uzrokovanih uvođenjem novih nameta po litri goriva. Maloprodajna cijena, prema kalkulacijama, povećala se i za 0.30 KM po litri, što je znatan udar za građane BiH, direktno kroz povećanje cijene goriva i indirektno kroz lančani rast cijena ostalih životnih namirnica u toku godine.

- -

Ova vlast je još jednom pokazala da je sposobna samo uvoditi nove namete, ali ne i osigurati da se zaštite najosjetljivije kategorije stanovništva.

”Naša inicijativa nikako nema namjeru da ograničava slobodu tržišta, jer su i udruženja distributera nafte kartelskim dogovorom uticala na konačnu cijenu nafte i naftnih derivata, te utvrđivanjem najviše cijene marže želimo da donekle zaustavimo lančano poskupljenje ostalih životnih namirnica i bar malo ublažimo ovaj udar poskupljenja koji je izglasala koalicija Dodik – Izetbegović – Čović – Radončić.

Oni koji najviše zarađuju i ostvaruju ovakvim pristupom bi trebali najviše i da se uključe i pomognu društvu i kategorijama kojima je pomoć potrebna. Pozivam da Vijeće ministara BiH i nadležna entitetska tijela brzo reagiraju i nađu načina da ovu inicijativu sprovedu u djelo, a mi ćemo u Nezavisnom bloku, u sklopu naših postojećih kapaciteta, pratiti ovu aktivnost i transparentno o tome obavještavati javnost i građane”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

(Index.ba)

Najnovije

Stotinu tulipana postavljeno na ogradu: Prošla je 31 godina od masakra na igralištu u Srebrenici

Prigodnim programom danas je obilježena 31 godina od masakra na školskom igralištu u Srebrenici, kada su ubijene 74 osobe,...