Šeranić opravdava osnivanje parainstitucije, Trivić mu poručila: Vi dižete političku prašinu i bacate dimne bombe

preporučujemo

Usvajanjem Zakona o lijekovima RS biće otklonjene prepreke i omogućena nabavka adekvatnog kiseonika za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, izjavio je resorni ministar Alen Šeranić koji je imao i uvodno izlaganje na sjednici NSRS.

Kada govorimo o aktuelnoj administrativnoj situaciju uvoza i distribucije kiseonika, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je onemogućila pravnim licima koja su zdravstvenim ustanovama isporučivala kiseonik dalje obavljanje neregistrovane djelatnosti rekao je Šeranić u uvodnom obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

– Pozitivni primjeri su rad sa Agencijom po pitanju vakcina. Ovdje je ta saradnja izostala. Iz tog razloga se predlaže i zakon koji je pred vama, koji se odnosi na osnivanje Agencije za lijekove RS, koja bi se osnovala u skladu sa ovim zakonom – istakao je Šeranić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rješenja iz Srbije

Kako je kazao Šeranić, pisali su, između ostalog, Agenciji za lijekove BiH kako bi našli neko privremeno rješenje za narednih nekoliko mjeseci.

– Nažalost, nema konsenzusa u BiH po ovom pitanju, a ni iz Agencije nije stigao odgovor – podsjetio je Šeranić.

– Vlada RS je zamolila ministarstvo zdravlja da izvrši uzorkovanje kod nezavisne laboratorije, i uzorkovanje je potvrdilo da kiseonik ispunjava uslove propisane za lijek i da ispunjava sve potrebne uslove – kazao je ministar zdravlja RS.

Kaže da su nakon izbijanja krize sa nabavkom kiseonika u RS obavili razgovore sa direktorima bolnica koji su iznijeli svoje zahtjeve, upoznali ih sa rješenjima Srbije.

Nakon što je Agencija za lijekove BiH zabranila transport kiseonika TGT Tehnogasu iz Laktaša, javljaju se problemi u distribuciji kiseonika u RS, istakao je Šeranić.

Dodao je da kompanija Messer, iako može dopremati dovoljno potrebnog kiseonika u cisternama, to isto ne može da radi u bocama, a ovaj medicinski gas mogu da dostave samo u Banju Luku.

Pročitajte:  Trivić objavila podatke, RS duplo zaduženije od FBiH

Sramna informacija

Jelena Trivić, poslanica opozicijske Partije demokratskog progresa (PDP), ocijenila je da je informacija koju je iznio ministar zdravlja entiteta Republika Srpska “sramna”.

– Ništa niste rekli o činjeničnom stanju. Očigledna je namjera da dozvoljavanjem samo dva diskutanta o ovoj temi, želite da se o ovome što manje priča. Ovakva vaša informacija je suštinski i u svakom drugom smislu sramna. Vi, ministre, snosite odgovornost do kraja.

Vi ste predsjednice skupštine (Nedeljko Čubrilović) odgovorni ste za ovo. Ključno je pitanje ko zna od kad i kako se koristio tehnički kiseonik u medicinske svrhe. Nemate vi, doktore Šeraniću, šta da utvrđujete čistoću kiseonika. Ima nešto što je tehnički kiseonik i nešto što je medicinski kiseonik – kazala je Trivić.

Trivić je ministra Šeranića pitala “gdje se na medicini uči šta je ‘adekvatan kiseonik’.

– Da li vi ovim rješavate suštinsko pitanje da se u medicinskim ustanovama koristi medicinski kiseonik. Dva su razloga zašto donosite ovaj zakon. Jedan je zdravstveni, a drugi pravno politički. Vi dižete političku prašinu i bacate dimne bombe i cijelu priču prebacujete na politički teren. To nije suština, suština je na medicinskom ljudskom aspektu. Vi ste predsjedniče skupštine odgovorni jer ste zakazali ovu šeradu, prikrivate suštinski problem i prebacujete na politički teren – kazala je Trivić.

Najnovije

Skupština KS: Klub SDA traži ostavku dr. Benjamina Bejtovića

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun...