Servisne informacije

Stanje na cestama 26. 02. 2018.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na putnim pravcima: Livno-Šujica, Glamoč-Mlinište i Rakitno-Blidinje.

Otežano i usporeno saobraća se u višim planinskim predjelima, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Kupres-Šujica-Tomislavgrad, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Dodatne poteškoće na putevima na području: Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Bosanskog Grahova , Rostova i Makljena pričinjava  jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe, preko planinskih prevoja autobusi i teretna vozila moraju postaviti lance na pogonskim točkovima. 

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta