Šešelju zamrznuto 187.000 dolara jer se nalazi na crnoj listi SAD

Preporučujemo

Lideru radikala u Srbiji Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u City banci u Portoriku, kao i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na “crnoj listi” Amerike.

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Haagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inozemstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u zemljama izvan Srbije, pišu Novosti.

- -

A dokle god ne bude skinut sa “crne liste” neće moći da podigne 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srbijanskoj četničkoj emigraciji širom svijeta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Šešelju su sankcije uvedene prije 15 godina, kada je Tribunal u Haagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovječnosti.

“Na “crnu listu” SAD stavljen sam pod izgovorom da sam bjegunac od Haškog suda. A uopšte nisam bjegunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao” kaže Šešelj, za “Novosti”.

“Preko srbijanskog konzula u Haagu, pisao sam američkoj ambasadi tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam” naveo je Šešelj.

- -

Šešelj naglašava da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspio da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspjela da dobije oko 42.000 dolara koji su se nalazili u Kanadi.

“Ona je preko jedne od naših banaka izvukla te pare dok sam ja bio u Haagu, tada je dograđivala kuću”, prisjeća se Šešelj.

Skidanje s “crne liste” američke agencije nije nimalo lako. To potvrđuje i činjenica da se na njoj i dalje nalazi bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, koji već 12 godina nije živ. Osim njega, tu su i njegova supruga Mirjana Marković, sin Marko i kćerka Marija, nekadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić…

Šešelj još nije podnio zahtjev da bude skinut sa spiska onih kojima su uvedene sankcije.

 Konačna odluka se donosi na osnovu prikupljenih informacija iz više izvora – agencija SAD, stranih vlada, štampe, eksperata Ujedinjenih nacija.

Zahtjev za ukidanje sankcija može se ponavljati beskonačno puta, prenosi radiosarajevo.

Najnovije

Još dva milijardera odrekla se ruskog državljanstva

Osnivači američke IT kompanije "Veeam Software" Andrej Baronov i Ratmir Timašev najnoviji su milijarderi koji su se odrekli ruskog...