- Advertisement -

Šest namirnica koje sadrže više ugljikohidrata nego što mislite

Preporučujemo

Osobe koje se odluče na prehranu u kojoj je naglasak na namirnicama s malim udjelom ugljikohidrata često se znaju prevariti misleći kako takvu hranu mogu konzumirati bez granice. Iako su ove namirnice i dalje u nižem rangu po udjelu ugljikohidrata, s njihovom konzumacijom ne biste smjeli pretjerivati ako želite održati zdrav način prehrane

1. Orašasti plodovi i sjemenke

Ove su namirnice hranjive, fine i sadrže nizak udio ugljikohidrata. Međutim, dok neke namirnice poput sjemenki lana i chia sjemenki imaju vrlo malo ugljikohidrata, namirnice poput indijskih oraščića i lješnjaka zapravo sadrže više ugljikohidrata.

2. Sir

Dobra stvar kod prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata jest što možete jesti sir. Ali, ne u neograničenim količinama. Mozzarellabrie i kremasti sirevi sadrže niži udio ugljikohidrata za razliku od prerađenih sireva u kojima je taj udio puno viši.

3. Vrhnje

Kod ove namirnice morate biti oprezniji pri čitanju oznaka. Naime, čest slučaj s vrhnjem zna biti ignoriranje podataka na pakiranju, što dovodi do “pretrpavanja” ugljikohidratima. Iako se pakiranje možda čini malim, to ne znači da ne biste trebali provjeriti koliko grama ugljikohidrata sadrži.

4. Povrće

Naravno da je povrće itekako zdravo za nas. Ali,  s konzumiranjem određenih vrsta povrća ne treba pretjerivati. Određeno korjenasto povrće poput cikle i pastrnjaka prepuno je ugljikohidrata. Također, nemojte pretjerivati ni s tikvama, rajčicama i patlidžanima.

5. Voće

Kod voća samo nemojte smetnuti s uma da zna biti puno šećera, a ako baš tražite voće koje sadrži najmanje šećera, to je onda bobičasto voće. Naravno, bez obzira na to kakvo voće konzumirate, pripazite na porcije jer se određena količina šećera može brzo nakupiti.

6. Umaci i začini

Iako su jako fini, konzumaciju nekih začina i umaka treba “držati na oku”. Naime, kašikica kečapa u sebi sadrži čak jednu čajnu kašiku šećera. Stoga obavezno pročitajte podatke koji se nalaze na ambalažama začina.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Novalić upoređivao cijene goriva u Hrvatskoj i FBiH, ali nije iznio tačne podatke

Federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio o cijenama goriva te upoređivao cijene u...