“Šest posto osoba sa karcinomom dojke su mlađe od 40, to je veliki broj”

Preporučujemo

Lejla Hadžikadić – Gušić onkološka hirurginja koja radi u SAD-u, u saradnji sa kolegama iz BiH zaslužna je što su donesene prve smjernice u tretmanu karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini. U razgovoru za N1 govorila je o tom procesu i saradnji, ali i još jednom posjetila na sve one smjernice kojih bi se žene trebale redovno pridržavati: Samopregled i preventivni odlazak ljekaru.

U svijetu postoje međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinome dojke, no BiH ih nije imala.

-Ako imamo strateški plan – imat ćemo i bolje rezultate. A mi u Bosni i Hercegovini nismo imali strateški plan, govori Hadžikadić – Gušić, dok napominje da su sada kreirane smjernice specifične samo za BiH.

Pored ovoga, doktorica Hadžikadić – Gušić je uspostavila i Bosanski medicinski fond.

-Već nekoliko projekata je urađeno kroz taj fond. Imali smo prilike da naši doktori dođu na dodatnu profesionalnu kliničku u SAD, a i ja sam dolazila na predavanja u BiH. Desila se i saranja na istraživačkom nivou kroz fond, a jedan od takvih projekata su upravo spomenute smjernice, prepričala nam je sagovornica svoj uspjeh.

Sve se više pomjera životna dob oboljelih od karcinoma dojke
U ovom kontekstu nužno je podsjetiti i na lošu vijest – sve više se pomjera životna dob oboljelih, pa naši ljekari govore o sve češćem otkrivanju karcinoma u mlađoj dobi.

-Od svih žena koje boloju od karcinoma dojke, njih šest posto su mlađe od 40 godina. To je veliki broj, upozorava Hadžikadić – Gušić.

Stoga, doktorica podsjeća na važnost odlazaka na godišnje preglede, te naročito na važnost samopregleda, s obzirom da, kako kaže, mamogrami teško ukazuju na promjene kod osoba mlađe životne dobi.

Dok raste svijest od ove  bolesti u BiH, žene bi morale znati, naglasila je sagovornica N1, da se samopregled preporučuje obavljati barem jednom mjesečno.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...