- Advertisement -

Šestić: Softverska industrija je u BiH uz maline najveći izvozni proizvod

Preporučujemo

Prvi Sajam informacionih i komunikacionih tehnologija i medija Cyber ExpoZE održaće se od 11. do 13. maja u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici. To je ujedno bio i povod za razgovor sa Vedadom Šestićem, generalnim direktorom Poslovnog sistema RMK Zenica.

– Bilo je puno konferencija, panel-diskusija, promocija, prezentacija, seminara o informacionoj i komunikacionoj tehnologiji, međutim, nije bio sajam. Mi smo se na ovaj korak odlučili prošle godine poslije Generalnog bh. sajma ZEPS, u razgovoru sa ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom, koji je to objeručke podržao, kao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara. Oni su odmah rekli da su to vrlo interesantni projekti i da će oni stajati iza toga. Već u decembru smo imali sastanak sa Zvizdićem i Juskom i dogovorili njihovo pokroviteljstvo. Nakon toga, održan je i sastanak sa Rasimom Ljajićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koji je isto tako prihvatio pokroviteljstvo. Obećao je da će dovesti firme i mlade ljude koji se bave informacionim tehnologijama. Održani su sastanci i sa nekim ministarstvima u Hrvatskoj koja će uzeti učešće preko Gospodarske komore. Gospodin Ljajić je odmah ponudio učešće nekoliko firmi iz Srbije i napravit će se neki plan na pet godina. Da kažem uslovno, poznata je činjenica da je softverska industrija i u BiH i u Hrvatskoj, a u Srbiji najviše, najjači izvozni proizvod. Dakle, softverska industrija je u Srbiji, pa i u BiH uz maline najveći izvozni proizvod. Najveći kapital upravo po tom osnovu stiže u BiH. Dolazi nam i Huawei Tehnologies sa sjedištem u Sarajevu. Jedan njihov predstavnik će imati promociju, odnosno prezentaciju o mreži 5G, kazao je Šestić, piše Oslobođenje.

Firmi koje se u BiH bave informacionom tehnologijom ima oko 400 a njih stotinjak je, kako ističe sagovornik Oslobođenja, vrlo aktivno.

– Htjeli smo da napravimo jedan presjek trenutnog stanja za BiH u ovoj oblasti, da vidimo koga imamo u našoj državi. Prevashodno radimo na tome da u ovom momentu napravimo neku vrstu registra u ICT sektoru i pojedinačno đaka, studenata, mladih ljudi koji su na neki način uspjeli, te naučnoobrazovnih institucija. Vrlo je važna činjenica da je na Politehničkom fakultetu u Zenici otvoren smjer za softverski inženjering. Došli smo do podatka da u BiH ima ukupno oko 400 firmi koje se bave informacionom tehnologijom, od kojih je nekih stotinjak vrlo, vrlo aktivno. Mi smo napravili našu bazu podataka oko 700 firmi ukupno, uglavnom u BiH, vezano za sektor informacionih i komunikacionih tehnologija i medija. Do sada smo dogovorili, tačnije, potvrđeno je učešće 40-ak firmi iz ICT sektora i medija, kaže Šestić.

Generalni direktor Poslovnog sistema RMK Zenica, Vedad Šestić, za današnje printano izdanje Oslobođenja govori i o ciljevima održavanja prvog sajma, planovima u narednih pet godina, kao i o tome da li BiH u ovom trenutku ili u narednih nekoliko godina ima potencijala da se uključi u ravnopravnu borbu na tržištu u ICT sektoru te da li BiH ima kadrova za to.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...