SFF: U Takmičarskom programu kratki film sedam svjetskih premijera

Preporučujemo

Od preko 500 prijavljenih i pogledanih filmova, publika će na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), jednom od najvećih okupljanja filmskih radnika u regionu, imati priliku da vidi 11, od čega je čak sedam svjetskih i četiri regionalne premijere te jedan omnibus izvan konkurencije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Takmičarski program – kratki film je jedna od najuzbudljivijih sekcija Sarajevo Film Festivala. Sam format kratkometražnog filma ograničen je samo trajanjem te predstavlja jednu od najslobodnijih filmskih formi, dok publici omogućava da u relativno kratkom vremenu doživi više različitih filmskih iskustava. Program ima za cilj da publiku i filmske profesionalnce upozna sa novim regionalnim filmskim autorima i njihovim kratkim filmovima.

- -

Filmovi se takmiče za nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film i jednu Specijalnu plaketu.

Drugo izdanje Takmičarskog programa – studentski film donosi 13 kratkih i srednjemetražnih filmova u zvaničnoj selekciji. U ovom programu bit će prikazano deset igranih, dva dokumentarna i jedan animirani film, čije trajanje ne prelazi 60 minuta, a koji su nastali kao dio nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola.

Van konkurencije bit će prikazan i jedan dugometražni igrani film, te omnibus diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School i tri filma gostujuće filmske škole London Film School. Time i ove godine Sarajevo Film Festival donosi bogat i raznovrstan program studentskog filma koji kvalitetom ne zaostaje za profesionalnom filmskom produkcijom regiona.

Filmovi u konkurenciji takmiče se za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...