Sigurnosni izazovi koje nosi EYOF 2019: Imamo li odgovore, imamo li plan?

Preporučujemo

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa EYOF 2019 organizovao je danas Okrugli sto na temu “Sigurnost na EYOF 2019”.

Imajući u vidu značaj održavanja predstojećeg Evropskog omladinskog festivala mladih čiji će domaćini od 9. do 16. februara 2019. biti Sarajevo i Istočno Sarajevo, te naročito uzimajući u obzir sigurnosne aspekte pripreme i realizacije ovog velikog sportskog događaja, održavanje ovog naučno-stručnog skupa od izuzetnog je društvenog značaja.

Temom ovog Okruglog stola želi se otvoriti akademsku i stručnu diskusiju – jesmo li i u kojem obliku spremni odgovoriti eventualnom izazovu? Imamo li odgovore, imamo li plan?

Organzatori navode kako je cilj skupa ukazati na važnost pravovremenog planiranja odgovora na sve sigurnosne izazove koje nosi organizacija EYOF-a 2019, ukazati na značaj izrade planova sigurnosti tokom realizacije EYOF 2019 i na važnost zaštite kritične infrastrukture (borilišta i ostali objekti).

Posebno naglašavaju da je potrebno utvrditi kritična sigurnosna pitanja i ukazati na važnost utvrđivanja nadležnosti i odgovornosti sigurnosnih agencija.

Kako je rekao dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić, radi se o veoma značajnoj manifestaciji, ne samo za Sarajevo i Istočno Sarajevo, nego i za cijelu BiH i regiju.

“Tim koji je radio ispred fakulteta nastojao je u saradnji sa partnerima pronaći najbolje načine da se događaj održi sa što manje sigurnosnog rizika. Kao fakultet ćemo staviti sve naše najjače stručne i prostorne kapacitete kako bi takmičenje bilo najbolje organizirano, a ukoliko bude bila potrebna pomoć naših kolega iz regije, imamo njihov podršku i stojimo na raspolaganju”, rekao je Korajlić.

Foto: Index.ba

Direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak istakao je da je do sada potvrđeno učešće 48 zemalja i 1.500 takmičara, što samo po sebi predstavlja sigurnosni izazov, posebno ako se u obzir uzme složena sigurnosna struktura BiH.

“Trebaće iskordinirati sve sigurnosne agencije sa aspekta potrebe održavanja festivala, od smještaja u Olimpijskom selu, održavanja takmičenja, pa sve do ceremonije otvaranja i zatvaranja. Osim toga, treba obezbijediti uslove da se svi oni koji budu učestvovali osjećaju sigurno i da sa najljepšim uspomenama napuste našu zemlju, te da kasnije kao turisti i učesnici na eventualno nekim drugim takmičenjima posjete našu zemlju”, rekao je Godinjak.

Foto: Index.ba

Vjerovatno najznačajniji događaj u BiH nakon Olimpijade u Sarajevu 1984. godine zahtijevat će da sve nadležne institucije poduzmu aktivnost kako bi isti protekao uspješno. U tom smislu, pomoćnik ministra za opštu i graničnu sigurnost Ermin Pešto istakao je da su Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne policijske agencije već održale inicijalne razgovore u okviru organizacije EYOF.

“Riječ sigurnost se najviše spominje i u narednom periodu ćemo morati dodatno da se angažujemo. Planiramo da kao krovna institucija u sektoru sigurnost damo podršku ovom događaju u smislu formiranja operativnog štaba u koji bi bile uključene sve agencije, od državnog do entitetskih nivoa, i tu saradnju koordinirati kroz operativni štab. Do samog početka događaja, očekuje nas još dosta sastanaka i nadam se da ćemo na kraju biti uspješni organizatori te da će se svi učesnici osjećati ugodno”, naveo je Pešto.

Foto: Index.ba

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da nema dobre organizacije ako bezbjedonosni segment nije pripremljen i urađen kako treba, te se nada da će sve ono što danas bude zaključeno kao plan aktivnosti koje treba sprovesti  u narednom periodu poslužiti da EYOF 2019 bude najbolje organizovan festival mladih.

“Posjećujući ovakve i slične događaje, uvjerio sam se koliko je bezbjednost važna i koliko joj se posvećuje pažnja. Želimo pokazati da smo, bez obzira na kompleksnost naše zemlje, sposobni organizovati ovako jedno veliko takmičenje i da će to biti uvod u neke buduće sportske događaje, jer smo sport, turizam i rekreaciju vidjeli kao mogućnost našeg privrednog razvoja. Grad Istočno Sarajevo daće punu podršku, jer nam je stalo da manifestacija bude dobro organizovana i da bude razlog ponovnog dolaska, kako sportista, tako i turista”, rekao je Lučić.

Predstavnik Grada Sarajeva Elvir Hadžiahmetović dodao je da oni imau iskustva u organizaciji velikih masovnih skupova gdje su u pravilu dobijali velike ocjene. Uvjeren je, kako je rekao, da će “ovo biti najbolje organizirani EYOF do sada.”

Foto: Index.ba

“Ovom EYOF-u će najvjerovatnije prisustvovati rekordan broj reprezentacija. Sama činjenica da preko 1.500 ljudi u dan-dva treba primiti na siguran način, transportovati do odredišta, osigurati im servis u svakom segmentu i potom im obezbijediti transfer do odredišta sa kojih dolaze, govori da se radi o zahtjevnoj organizaciji. U svakom smislu ćemo pružiti podršku jer znamo da samo tako možemo doći do organizacije koja će polučiti najbolje rezultate”, rekao je Hadžiahmetović.

Na kraju je potpisan Sporazuma o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji između „EYOF 2019“ d.o.o i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

M. I.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...