Silajdžić: Nermin Nikšić je grobar energetskog sektora entiteta FBiH, idemo ka scenariju iz 2014. godine

Preporučujemo

Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Federalnom parlamentu Haris Silajdžić upozorava da idemo prema stanju razornih građanskih nemira uslijed kraha elektroenergetskog sistema Bosne i Hercegovine.

On podsjeća da je S BiH još 2008. godine pokušao napraviti novi sistem snabdijevanja energentima, ali da je to uništeno.

- -

Na vlast dolazi, potom, SDP i Nermin Nikšić postaje premijer entiteta F BiH.

“Prvi mandat N. Nikšića je obilježen masovnim protestima i paljenjem institucija koje ni u agresiji na BiH nisu gorjele. Možemo se složiti da je to daleko najgori premijer od svih koje smo imali”, smatra Silajdžić.

On navodi da se za vrijeme Vlade Fadila Novalića “nije skoro ništa ulagalo u energetski sektor, ali povoljni uslovi su nam išli na ruku, a problemi su se gurali pod tepih”.

“Nakon 2022. problemi u energetskom sektoru kulminiraju i počinju se pojavljivati tamo gdje ih do sad nije bilo. Tepih je postao premali. Nepostojanje plana po pitanju ove oblasti od trenutne nametnute Vlade je zabrinjavajući pokazatelj da opredjeljenje Vlade nije dobrobit građana, već interesi svih onih koji su protiv BiH.

- -

Drugi mandat N. Nikšića će biti gori od prvog. U nijednoj oblasti se ne snalazi, ali kada je u pitanju energetski sektor, tu će ostati upamćen kao grobar istog iz niza razloga:

– Rudnici ne isporučuju ni 50% potrebnih količina uglja za potrebe TE u FBiH te iste žele ugasiti (a kao alternativu imamo šta?)

– Izglasali su zabranu izgradnje HE do 10MW (što predstavlja ozbiljnu instalisanu snagu) te time osakatili naš entitet da gradi HE osim svega još jedne na rijeci Drini.

– Minuse zataškavaju povećavanjem cijena za domaćinstva, a time će biti i lančana poskupljena svih životnih potrepština (ovo poskupljenje od 10% je NIŠTA šta će biti 2025. i 2026. godine)

– CBAM stupa na snagu 2026. o čemu sam pričao u parlamentu i pitao nametnutu Vladu šta planiraju poduzeti po tom pitanju gdje mi je u zvaničnom odgovoru rečeno: “da će FBiH od EU tražiti izuzeće”.

– Ohrabrili su razne karton revolucije, aarhause, lejle kusturice i ostale neznalice koji ugodno žive od novca stranih ambasada propagirajući nama kako je loše što i ovo malo TE imamo, da ne trebamo praviti HE, odlični su u kreiranju fejk vijesti i pozivaju na likvidaciju svih onih koji im se suprotstave, a sve u ime njihove brige za BiH (lažne naravno)”, navodi Silajdžić.

On upozorava da sve to vodi neminovnom uvozu struje i enormne račune za građane.

Tzv. nevladin sektor, navodi dalje, to ne zanima, jer su im preči strani grantovi.

“Kada narod progleda, bojim se da će biti kasno, a 2014. ne bih želio da se ponovi, iako neumoljivo idemo ka tom scenariju”, upozorio je Silajdžić.

Najnovije

Estonka Kaja Kallas mijenja Borrella: U fokusu jačanje odbrane od Rusije

  Dosadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas danas je i zvanično podnijela zahtjev za ostavkom na mjesto premijerke čime su se...