Silajdžić za CNN: Ponovo vidimo nasilno vraćanje ideologije Velike Srbije

Preporučujemo

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić gostovao je večeras na CNN-u u emisiji Christane Amanpour.

U uvodu u emisiju Amanpour je kazala kako se Bosna i Hercegovina od početka rata nalazi u najvećoj krizi od rata do danas. Silajdžić je u uvodu kazao kako je veoma zabrinut za stanje u Bosni i Hercegovini.

„Ovo nije vezano samo za Bosnu i Hercegovinu, oni se nasilnički ponašaju, ne samo osoba koju ste spomenuli (Milorad Dodik op.a.) iza njega stoje i Rusija i Srbija. Ja ne vjerujem u ono što oni govore“, kazao je Silajdžić.

Na pitanje Amanpour šta su uradili EU, Rusija, Srbija, bosanski Srbi Silajdžić je kazao kako se ponovo ponavlja 1991. godina.

„Ponovo vidimo vraćanje ideologije Velike Srbije, i to nasilno vraćanje te ideologije, i ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom regionu. Ne vjerujem u ono što govore, jer su prije nekoliko dana govorili nešto drugo, sada pokušavaju da se izvuku iz te situacije. Međunarodna zajednica je zasada regaovala sa samo nekoliko riječi. Treba nam snažna akcija da se sačuva BiH i region od rata. Oni (Srbi op.a.) žele da se odvoje od Bosne i Hercegovine, a to im nije dopušteno prema Daytonu. Ovo je opasna situacija i međunarodna zajednica treba da reaguje“, kazao je Silajdžić.

Amanpour je željela znati da li će strane sile pokušati iskoristiti Bosnu i Hercegovinu kao mjesto za dalje borbe na geopolitičkoj sceni.

„Mislim da trebamo snažne strane snage na lokacijama u Brčkom i na granici na Drini, preko tih tačaka su došli oni koji su započeli ratove i trebamo to spriječiti“, rekao je Silajdžić.

Na pitanje o Miloradu Dodiku i njegovom političkom putu i tome kako je postao nacionalist, Silajdžić je kazao kako je on postao radikal s vremenom, kako je jačala njegova veza s Moskvom.

„On danas glorificira ratne zločince, ismijava naše napore da sačuvamo mir i prijeti opstojnosti, sada moramo uraditi sve da to spriječimo, ovo je veoma opasna situacije“, stava je Silajdžić.

Silajdžić je još jednom ponovio kako se mora spriječiti da se desi rat u BiH jer to građani ne žele.

„Želimo novi ustav koji će nam dati građansku demokratsku zemlju, oni od nas traže da imamo normalnu demokratiju i pitaju zašto trebaju da žive u državi u kojoj su nagrađeni ratni zločinci. Oni žive u zemlji u kojoj je nagrađen njihov projekat. Dayton je bio uspješan u donošenju mira, ali njegov drugi dio nije urađen na najbolji dio“, naveo je Silajdžić.

Djelovanje Dodika i Republike Srpske Haris Silajdžić je nazvao najjasnijim napadom na Daytonski mirovni sporazum.

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...