Simbol odbrane Dobrinje – zgrada “Pancirka” dobiva novi izgled

Preporučujemo

U novogradskom naselju Dobrinja, u ulici Salke Lagumdžije počela je obnova fasade zgrade poznate kao “Pancirka”, koja je tokom ratnih razaranja pretrpjela velika oštećenja.

Obzirom da su na objektu još uvijek prisutna znatna oštećenja, ovaj simbol otpora agresiji uskoro će dobiti sasvim novi izgled, a stanari toplije stanove.

- -

„Pancirka“ je jedna od zgrada na području općine Novi Grad koja je bila najviše ošetećena ratnim dejstvima, a obzirom da je to simbol odbrane Dobrinje taj naziv su joj dali građani u toku ratnog perioda kada je ona štitila prostor Dobrinje od granatiranja i od snajpera.

Planirano je da se tragovi ratnih razaranja sačuvaju tako što će na fasadi biti postavljeni stakleni prozori kroz koje će se moći vidjeti ostaci rupa od granata i metaka. To će se uraditi na većini oštećenja koja je moguće na taj način konzervirati, tako da će to ostati simbol stradanja, ali i odbrane Dobrinje od agresije na našu državu.

Zgrada „Pancirka“ je izgrađena 1983. godine i nalazi se na granici s Aerodromskim naseljem, a u periodu od 1992. do 1995. godine bila je na prvoj liniji odbrane.

Na veliku radost stanara protekle sedmice postavljene su skele i počela se uveliko raditi termička fasada i zamjena fasadne stolarije. Za te radove iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je 714.871 KM.

- -

Općina Novi Grad Sarajevo je u sklopu pilot projekta unapređenja energijske efikasnosti zgrada provela proceduru javne nabavke i pribavila investiciono-tehničku dokumentaciju. Također je finansirala i izradu glavnog projekta, kao i Elaborat o energetskom pregledu zgrade, koji je pokazao da je zgrada jako oštećena direktnim udarima s agresorskih položaja.

Osim „Pancirke“ planirana je obnova još nekoliko najoštećenijih objekata u Novom Gradu, koji 23 godine nakon rata nisu obuhvaćeni programima Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a koje je radilo većinu projekata obnove takvih objekata.

Urađena je projektna dokumentacija za nekoliko stambenih zgrada u Saraj-Polju, koji su prepoznatljivi po velikim ratnim oštećenjima, a njihova sanacija radit će se u narednom periodu. Radi se o zgradama koje su okrenute prema Nedžarićima i na njima se mogu vidjeti rupe od metaka i granata ispaljenih iz pravca Nedžarića, gdje su se nalazili agresorski položaji.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...