Simbol otpora: Prije 29 godina zapaljena Grbavica, a danas je ljepša nego ikad prije

preporučujemo

Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

Sa tribinom, zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara.

– Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion.

Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1) – saopćili su iz FK Željezničar.

Dvadesetdevet godina poslije stadion Grbavica, dom je odigravanja evropskih utakmica Željezničara i A reprezentacije BiH.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...