Sindikalisti nezadovoljni zbog zastoja u pregovorima s Vladom KS

Preporučujemo

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (KO SSVOONK) Kantona Sarajevo saopćio je danas da pregovori s ovlaštenim pregovaračkim timom Vlade KS, na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović, koji su vođeni od 13. juna do 15. jula, nisu rezultirali postizanjem dogovora u vezi s potpisivanjem novog Kolektvnog ugovora.

U saopćenju se navodi da je kamen spoticanja neprihvatanje argumentiranih zahtjeva Sindikata u pogledu povećanja plaće kao posljedice rasta troškova života i inflacije, te otežanih uvjeta rada.

Ukazano je i da je pregovarački tim Vlade KS, i pored čvrste i razumne argumentacije koju je iznio pregovarački tim Sindikata, te zvaničnih statističkih podataka Agencije za statistiku BiH, koji govore o poražavajućim indeksima povećanja troškova života iz mjeseca u mjesec, ponudio samo sedam posto povećanja plaće i to povećanjem koeficijenata, što predstavlja povećanje plaće od 50 do 94 KM u ovisnosti od radnog mjesta. Poručuju da je pregovaračkom timu Sindikata i Kantonalnom odboru Sindikata to je apsolutno neprihvatljivo.

Napominje se da je Sindikat u ovim pregovorima bezuspješno pokušavao argumentima objasniti Pregovaračkom timu Vlade KS poziciju i značaj srednjeg obrazovanja u smislu proizvodnje stručnog kadra i izazova u radu s najnepredvidljivijom uzrasnom kategorijom – adolescentima.

– Sindikat je ponudio model rješenja ovog problema na način da se u novi kolektivni ugovor ugradi adolescentski dodatak kao element otežanih uvjeta rada u smislu odgojne, a posebno obrazovne komponenete. Treba li napomenuti da visoko obrazovanje nema odgojnu komponentu – navode iz Sindikata.

Kažu da je Sindikat na ovim pregovorima tražio povećanje plaće od 0,4 boda povećanjem koeficijenata, te dodacima za otežane uvjete rada. Vlada KS to nije prihvatila. U isto vrijeme, “prvi put od kada je međunarodno priznata država BiH, radnici u srednjem obrazovanju u KS imaju nižu plaću od radnika u drugim kantonima”.

– Pozivamo sve koji donose političke odluke u Kantonu Sarajevo da razmotre opravdane zahtjeve našeg Sindikata. Čvrsto uvjereni da KS zaslužuje pošteno plaćene radnike u srednjem obrazovanju, nadamo se da ćete na svim nivoima vašeg odlučivanja učiniti sve da prepoznate društveni značaj srednjeg obrazovanja.

Sindikat je spreman za nastavak pregovora s Vladom KS s ciljem da u novu školsku godinu, koja počinje za manje od mjesec, uđemo na obostrano zadovoljstvo – navodi se u današnjme saopćenju Sindikata.

 

Najnovije

SNSD-ovi kandidati treći put zaredom izgubili Banju Luku

  Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za pojedinačnu funkciju je, na upravo završenim Općim izborima, ponovo izgubio Banju Luku, nekadašnji "bastion"...