Sindikat doktora medicine TK prikuplja potpise za kolektivni otkaz

Preporučujemo

Još nije postignut dogovor između Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK i Vlade ovog kantona, zbog čega su za utorak, 19. juna ove godine, najavljeni otkazi nekoliko stotina ljekara.

Sindikat će još danas sačekati odluku Vlade, a već sutra, ukoliko ne bude dogovora, najavljuju radikalnije mjere. Njihovi osnovi zahtjevi su priznavanje reprezentativnosti Sindikata doktora medicine i stomatologije, te potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora.

Predsjednica ovog sindikata Nermina Kravić kazala je za N1 da ovaj sindikat postoji već sedam godina, ali da od 2015. kad je došao novi Zakon o radu, krenuli su u borbu za priznavanje reprezentativnosti.

“Zakon ne definiše jasno taj pojam reprezentativnosti, traži određene procente oko 30 posto, odnosno 20 posto na nivou ustanove da bi sindikat bio priznat kao reprezentativan. Doktori u zdravstvu su jedna posebna cjelina. Oni su ti koji su nosioci i odgovornosti i složenosti posla, a u zdravstvenom sistemu njih nema u tolikom broju”, rekla je.

Napomenula je da u Kliničkom centru Tuzla radi 500 ljekara, dok je 700 radnika nemedicinsko osoblje.

“Znači mi smo u tom smislu u prilično nepovoljnom položaju kad se gleda jedino i samo procentualno. Zbog toga smo se mi i izdvojili u ovaj poseban sindikat”, rekla je

Kazala je da im je reprezentativnost tri puta davana i ukidanja, što odlukama Vlade, što Suda. Navela je da reprezentativnost sindikata doktora postoje na Federalnom nivou i u ostalih 9 kantona, osim u Tuzlanskom kantonu gdje je presudom Kantonalnog suda ona osporena, dodavši da već godinu dana čekaju očitovanje Vrhovnog suda.

“Mi smo u jednoj pat poziciji. Nama se ne dozvoljava da budemo reprezentativni, osporava nam se mogućnost da pregovaramo i da štrajkujemo. Znači niste važni u ovom sistemu da pregovarate, ali morate raditi. I onda smo dovedeni u jednu krajnju poziciju da smo sad primorani da čak razmišljamo da potpisujemo kolektivne otkaze”, naglasila je.

Podsjetila je da su od novembra u štrajku, koji je zamrznut u decembru, te da su pregovori trajali od marta i da ne vide napredak. Kazala je da je sindikat očekivao od Vlade da će udvoljiti njihovim zahtjevima, ali su dobili nepovoljan stav.

Govoreći o kolektivnom otkazima, Kravić je rekla da je to krajnji potez, tj potez očajnika.

“Kad nismo bitni onda neka i prestanemo da radimo. Da vidimo može li ovaj sistem funcionisati bez ljekara”, rekla je razgovoru sa Natašom Tadić, najavivši da će još danas početi da prikupljaju potpise za kolektivni otkaz.

Najnovije

Sjećanje na 3.000 ubijenih u Višegradu: U Drinu spuštene ruže

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i udruženja porodica nestalih "Višegrad 92" i "Žena – žrtva rata" danas je...