Sindikat najavio generalni štrajk za 28. maj ako ne bude potpisan kolektivni ugovor na nivou KS

Preporučujemo

Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu najavio je da će, ukoliko Vlada Kantona Sarajevo (KS) ne završi proceduru potpisivanja Kolektivnog ugovora za državnu službu na nivou KS, stupiti u generalni štrajk 28. maja.

Ovo je jednoglasno odlučeno na sastanku proširenog Upravnog odbora Sindikata, s tim da je zatraženo i donošenje Zakona o plaćama u organima vlasti u KS kojim bi adekvatno bila riješena sva pitanja državnih službenika i namještenika u KS.

- -

Na sjednici kojoj su prisustvovali svi članovi sindikalnih odbora ovog reprezentativnog sindikata istaknuto je da se radnici iz ove grane moraju izjednačiti sa ostalima u Kantonu Sarajevo, poput radnika u obrazovanju, zdravstvu, policiji…

„Trend urušavanja naših prava se iz godine u godinu nastavlja, a mi samo tražimo ono što nama pripada. Tražimo Kolektivni ugovor na nivou KS, a ne na nivou Federacije BiH, i od toga nećemo odustati“, rečeno je.

Sindikat također traži usvajanje Zakona o platama, o kojem se treba postići dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahtjeva i relevantnih ekonomskih parametara.

Istaknuto ja da su izgubili strpljenje i da ne žele više gledati kako drugi ostvaruju svoja prava u punom kapacitetu, dok se prava državnih službenika i namještenika opstruiraju.

- -

„Nadamo se da će Vlada KS udovoljiti našim zahtjevima kao što su učinili obrazovanju, policiji i zdravstvu, te time spriječiti nezadovoljstvo državnih službenika i namještenika koje će iskazati štrajkom 28. maja“, poručeno je sa sjednice.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...