Sindikat poručuje da premijer Forto zna računati i upozorava: U laži su kratke noge!

preporučujemo

Osam sindikata je danas u ime preko 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo održalo mirne proteste ispred zgrade Vlade KS, a podrška je stigla od brojnih sindikalnih organizacija iz i izvan KS.

Kako je saopćeno iz Koordinacije sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo, jasno je poručeno učesnicima protesta da u svojim sindikalnim organizacijama prenesu atmosferu i snagu sa održanog skupa uz poruku svim radnicima da je osam sindikata sve vrijeme pozivalo Vladu KS na pregovore i da se do sada problemi nisu riješili za pregovaračkim stolom te da svi radnici budu spremni da na poziv sindikata dođu na veliki protestni skup pred Vladu KS i da budu spremni da učestvuju u štrajkovima upozorenja i u konačnici za opći i generalni štrajk u svim ustanovama i preduzećima u KS.

Na protestima je, kako navode, naglašeno da je to bio samo protest upozorenja i da će sindikati nastaviti sa pripremama za veliki protestni skup, štrajkove upozorenja i generalni štrajk.

U nastavku se osvrću na saopćenje premijera Edina Forte u kojem je, kako navode, premijer Forto pokazao da ne zna računati i da za njegovu vladu vrijedi stara izreka: „U laži su kratke noge“.

– Zašto? Zato što je 13 dana prije, 17.11.2021. godine, premijer Forto uvjerljivo i javno govorio da sindikati za povećanje traže 145 miliona KM. Dakle, za 13 dana premijer Forto se preračunao za „samo“ 30 miliona KM! Također, u navedenom saopštenju premijer Forto je iznio podatke o prosječnim platama u KS po sektorima koji nisu tačni. Današnjim saopštenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima, jer citiramo:

„Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS.“ Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto „uvuče“ u tu političku močvaru.

Pročitajte:  Forto na pressu o radu Naše stranke: Vežemo se za KS. Bitno je da budemo dio državne vlasti

Premijer Forto je namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 09.11.2021. godine dobili džentlmenski prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS da se odmah sutra potpiše Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 400 KM u kojem će se jasno definisati da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu KS, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. godini. Prešutio je premijer Forto da je na pomenutom sastanku šutio i nije dao nikakav odgovor, kako tada tako i sada.

Premijer Forto ponovo sa dosta populizma i lažne brige o radnicima u KS poručuje da je svjestan svakodnevnih povećanja troškova života jer da je drugačije svakodnevno bi pregovarao sa sindikatima, dogovorio se i time pokazao stvarnu brigu o radnicima u KS. Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i posebno prema radnicima u komunalnoj privredi KS, kojima se plata nije povećavala od 2006. godine i za koje je rekao da traže povećanje plata od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome a posebno Vladi KS na čijem je on čelu – zaključuje u saopćenju Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...