Sindikat radnika trgovine pozvao parlamentarce da podrže neradnu nedjelju

Preporučujemo

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) uputio je otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kojem ih je pozvao da daju podršku Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji je u proceduru uputila Vlada FBiH.

Ovaj Nacrt, između ostalog, predviđa da će trgovački objekti biti zatvoreni praznicima i nedjeljom.

- -

“Priliku da podrže izmjene Zakona i tako djelima pokažu kako su za poštivanje prava radnica i radnika jednog od najizazovnijih sektora, koji rade u teškim i često nesigurnim uvjetima i za nisku platu, zastupnice i zastupnici imat će u ponedjeljak, 4. marta 2024. godine. Slobodan dan za trgovce u dane praznika i nedjeljom godinama je jedan je od prioriteta STBiH”, navode iz Sindikata.

Kažu da su radnici u ovom sektoru mnogo puta izigrani.

“Ubjeđivani su kako su veoma bitan dio društva, a bili su na prvoj liniji fronta tokom covida, radeći bez zaštite, bez naknade, u gotovo ratnim uslovima, da bi nakon toga ponovo od heroja postali radnici na marginama. Obećane su im veće minimalne plaće, a čuli su samo za veće plaće svojih kolega iz javnog sektora. Svakodnevno su žrtve pljački i razbojništva, rade u nesigurnom okruženju, u vrlo teškim uslovima”, ističu iz Sindikata.

Dodaju da nisu slučajno uputili pismo uoči Dana nezavisnosti BiH.

- -

“Ponovo će jedan ogroman dio radnika ovog sektora do kraja druge smjene 29. februara čekati na muštuluk”, odnosno dobru volju svog poslodavca da li će ovaj, jedan od najznačajnih dana u novijoj historiji BIH, dočekati praznično, neradno. Istina, veći broj njih će zaista biti slobodan 1. marta. Ne zato što se ovo društvo pobrinula da privilegiju praznikovanja” osigura za sve radnike, a ne samo za one u javnom sektoru, već zato što je pritisak javnosti svake godine sve veći. Ali jako puno njih još uvijek čeka na tu ‘privilegiju’ 32 godine, nakon tog jednog od najznačanijih dana u novijoj historiji BiH, to za mnoge radnike i radnice u trgovini još uvijek nije praznik”, zaključuju iz Sindikata.

S druge strane, među parlamentarcima su podijeljena mišljenja o uvođenju neradne nedjelje.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...