Sindikat SIPA-e godinama traži ljekarske preglede za policajce, ministar Nešić obećao novi zakon o policijskim službenicima

Preporučujemo

 

Nakon ubistva koje se dogodilo u Tuzli 7. februara, a koje je počinio policijski službenik MUP Tuzlanskog kantona nadležni iz vlasti su se, koliko nam se čini, “probudili iz dubokog sna” i zaprepastili činjenicom da policijski službenici rade u policijskim organima bez redovnih ljekarskih sistematskih pregleda, navodi se u saopćenju Sindikata SIPA-e.

- -

Predsjednik Sindikata Edin Kahrimanović podsjeća da Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu već najmanje sedam godina upozorava nadležne organe o potrebi vršenja sistematskih ljekarskih pregleda koji bi obavezno uključivali psihološku procjenu policijskih službenika, a za što je na državnom nivou potrebno usvojiti izmjene Zakona o policijskim službenicima.

Trenutni Zakon ne definiše obavezu redovnih sistematskih pregleda kao ni mogućnost upućivanja policijskih službenika na vanredni ljekarski pregled.

“Policijski službenici u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu posljednji sistematski ljekarski pregled su uradili prilikom prijema u radni odnos, što znači neki čak davne 2004. ili 2005. godine, a nakon toga samo u vlastitoj režiji. Napominjemo da smo u periodu od tada do danas imali niz samoubistava policijskih službenika na razne načine. Posljednje samoubistvo ličnim naoružanjem se desilo 2020. godine u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu.

U međuvremenu od strane Ministarstva sigurnosti tri puta je formirana radna grupa koja je pripremala izmjene Zakona o policijskim službenicima koje su predviđale obavezne sistematske preglede međutim ni jedan od pomenuta tri nacrta Zakona nije ugledao svjetlo dana. Posljednja izmjena je pripremljena u vrijeme mandata ministra Cikotića još, sada već, davne 2021. godine. Odlaskom ministra Cikotića obustavljene su sve dalje aktivnosti na pomenutom nacrtu Zakona.

- -

Kroz sastanke sa ministrom Nešićem dobili smo uvjeravanja da će se u narednom periodu pristupiti detaljnoj analizi i izradi novog prijedloga Zakona o policijskim službenicima te se nadamo da do tada nećemo imati sličnih događaja kao ovaj u Tuzli ili ovaj iz 2020. godine”, naveo je Kahrimanović.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...