Sinovi Jamala Khashoggija: O ubistvu znamo koliko i javnost

Preporučujemo

Sinovi ubijenog novinara Jamala Khashoggija zatražili su da im se preda očevo tijelo kako bi ga dostojanstveno sahranili, prenosi Anadolu Agency (AA).

Salah i Abdullah Khashoggi su u prvom intervjuu nakon očevog ubistva za CNN kazali kako su protekle sedmice za njih veoma bolne i kako još uvijek čekaju informacije o ubistvu.

- -

Saudijski novinar i kolumnista lista “The Washington Post” nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu.

Iz Ureda državnog tužioca u Istanbulu saopćeno je da je istragom utvrđeno da je Khashoggi ubijen s predumišljajem tako što je zadavljen odmah po ulasku u konzulat.

“Ne možemo organizirati dostojanstvenu sahranu i ispraćaj dok nam ne vrate očevo tijelo. Sve što trenutno želimo je da ga sahranimo na groblju Al-Baqi u Medini s ostatkom porodice”, kazao je Salah.

Salah i Abdullah smatraju da je njihov otac bio pogrešno interpretiran i pogrešno predstavljan zbog političkih razloga.

- -

“Mnogi su ga etiketirali jer je to lakše nego raditi svoj posao. Jamal nikada nije bio disident. Vjerovao je da monarhija drži njegovu zemlju na okupu. Vjerovao je i u reforme kroz koje zemlja prolazi”, poručili su Khashoggijevi sinovi.

Na upit da li kao najstariji Khashoggijev sin ima više informacija o ubistvu, Salah je kazao da je od saudijskih institucija dobio ono što i ostatak javnosti zna.

“Znamo što i vi znate. Sve je misterija. Ovo je za nas veliki teret jer svi misle da mi znamo odgovore na pitanje, a ne znamo ih”, kazao je Salah.

Mlađi Abdullah je kazao da je posljednji iz porodice koji je posjetio oca u Turskoj i u septembru ga vidio živog.

“Bio je sretan. Bila je to odlična prilika da ga vidim. Družili smo se u Istanbulu, zabavljali smo se”, kazao je Abdullah.

On je kazao da se izuzetno teško nositi s tugom i teretom kada ubistvo oca postane događaj tako velikih razmjera, a kada istodobno se istodobno jako malo zna o tome.

“Zbunjujuće je sve to. Trudimo se da kontroliramo emocije i da tragamo za informacijama. Pokušavamo od malih stvari napraviti cijelu sliku toga. Teško je, jer to nije bila ni normalna smrt, niti je ovo normalan rasplet”, kazao je Abdullah.

Stariji Salah je dodao kako očekuje da se istragom rasvijetli cijeli slučaj, a kako vjeruje saudijskom kralju Salmanu bin Abelazizu.

“Kralj Salman je rekao da će pred lice pravde biti izvedeni svi uključeni u ubistvo. Vjerujem da će se to i dogoditi. U suprotnom, Saudijska Arabija ne bi ni pokretala internu istragu”, zaključio je Salah.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...