SIPA realizovala operativnu akciju „KAMEN“ u okviru koje je slobode lišeno jedno lice

preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tesktu:SIPA) su danas (14.10.2021. godine) u skladu sa usmenom naredbom Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Istočnog Sarajeva i  Sarajeva realizovali operativnu akciju kodnog naziva “Kamen”.

Operativna akcija je nastavak aktivnosti koje su započete na osnovu informacija SIPA-e ustupljenih MUP-u Republike Hrvatske, koji je istraživao i dokumentovao nezakonito djelovanje članova grupe na području Republike Hrvatske, koje je za rezultat imalo lišenje slobode jednog državljanina Bosne i Hercegovine (13.10.2021. godine), na području Republike Hrvatske, kod kojeg je pronađen i privremeno oduzet jedan kilogram opojne droge heroin.

S tim u vezi su danas  prilikom vršenja pretresa stambenih prostorija i pokretnih stvari koje su u vlasništvu lica lišenog slobode u Republici Hrvatskoj pronađeni i privremeno oduzeti ugovori o kupovini zemljišta i apartmana na području Republike Hrvatske i Republike Srbije, 12 mobilnih telefona i jedno putničko motorno vozilo.

Pretresi stambenih prostorija kao i pokretnih stvari koje su u vlasništvu osumnjičenog lice su vršeni zbog osnova sumnje da je osumnjičeni počinio krivična djela „Organizovani kriminal” iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašten promet opojnim drogama” iz člana 195. i „Pranje novca” iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji je slobode lišeno jedno lice koje se dovodi u vezu sa licem lišenim slobode na području Republike Hrvatske.

Lice lišene slobode će biti sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

 

 

Pročitajte:  SIPA u velikoj akciji: Uhapšeno devet pripadnika vojne policije RS zbog ratnog zločina

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...