SIPA saslušava Irenu Hadžiabdić: CIK zataškao sukob interesa

Preporučujemo

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić trenutno je na saslušanju u SIPA-i. Prema informacijama Žurnala, prije Hadžiabdićeve saslušani su i ostali članovi CIK-a, jer postoje sumnje da je neko od njih u ladici zadržao prijavu o sukobu interesa protiv Ostoje Kremenovića bivšeg predsjednika i člana Ureda za razmatranje žalbi Agencije za javne nabavke BiH.

„Sve se dešavalo 2011. godine, kada je protiv Kremenovića podnesena prijava za sukob interesa. CIK tu prijavu nikad nije stavio u proceduru“, kazao je za Žurnal sagovornik uključen u istragu.

Tri godine kasnije, Ostoja Kremenović odigrao je ključnu ulogu da firma Atlantik, bliska SNSD-u, dobije posao štampanja glasačkih lističa za opće izbore 2014. godine.

- -

Kremenović je bio ministar u prvoj Vladi Milorada Dodika, a kasnije je postao predsjednik Ureda za razmatranje žalbi. Kada je 2014. godine posao štampanja glasačkih listića dodijelio hrvatskoj firmi Zrinski iz Čakovca, Kremenović je, prema pisanju medija, zajedno sa tadašnjim predsjednikom, a današnjim članom CIK-a  Brankom Petrićem donio odluku da se usvoji žalba banjalučke firme Atlantik.

Koliko je situacija bila dovedena do apsurda pokazuje činjenica da je obavijest o prihvatanju Atlantikove žalbe Kremenović umjesto u CIK poslao u pržionicu kafe, a sve je opravdao navodno pogrešno zapisanim brojem faksa. Unatoč svemu, Atlantik je te godine dobio posao štampanja glasačkih listića, a sve je ponovljeno i dvije godine kasnije.

Postoji sumnja da je Kremenović bio u direktnoj vezi sa pojedinim članovima CIK-a  koji su prvo sakrili  prijavu o njegovom sukobu interesa, da bi on kasnije pomogao čelnicima CIK-a da posao štampanja listića dodijele firmi bliskoj predjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku“, kazao je izvor Žurnala uključen u istragu ovog slučaja.

Najnovije

Hutba povodom Dana Armije RBiH: Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago

  U hutbi Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju je napisao bataljonski imam Ammar ef....