SIPA vrši pretrese zbog organizovanog kriminala i pranja novca, zajednička akcija BiH i Slovenije

Preporučujemo

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se akcija “ATM” u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca.

Tužilaštvo BiH i SIPA istražne aktivnosti su realizovali u zajedničkom istražnom timu sa partnerskim insitucijama R Slovenije.

“Policijski službenici SIPA, provode više aktivnosti lišenja slobode i pretresa, na području Zenice i drugih gradova, a koje su usmjerene ne otkrivanje i krivičnog gonjenje osoba osumnjičenih za međunarodni organizovani kriminal i pranje novca.

Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava sa područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferisan iz Bosne i Hercegovine u R Sloveniju, od strane više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

Istraga je vođena u koordinaciji sa kolegama iz partnerskih institucija Slovenije, koje su određene istražne aktivnosti, koji se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

S obzirom da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u toku, u ovom trenutku Tužilaštvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...