Sirija: Iz Idliba raseljeno 30.000 ljudi

Preporučujemo

Najmanje 30.000 ljudi raseljeno je iz sjeverozapadne sirijske provincije Idlib, izjavio je jučer glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Stephane Dujarrić, prenosi Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, većina raseljenih između 1. i 9. septembra nalazi se u sjevernom dijelu provincije Idlib, u blizini turske granice usljed eskalacije zračnih i kopnenih operacija koje provode snage odane sirijskom režimu i ruske snage.

- -

Oko polovine raseljenih smješteno je u kampovima.

“Zabrinutost ostaje o situaciji u kojoj se nalazi oko tri miliona civila u Idlibu gdje je intenzitet borbi ostavio brojne mrtve, ranjene i raseljene, te razaranja civilne infrastrukture”, rekao je Dujarric.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o razvoju situacije u Idlibu danas, dok je na samitu prošle sedmice u Teheranu između predsjednika Turske, Rusije i Irana rečeno kako “ne može biti vojnog rješenja za sirijski konflikt” i pozvano na unapređenje političkog procesa kako bi se pregovorima došlo do rješenja.

Sirijski režim je nedavno objavio plan o pokretanju velike vojne ofanzive na ovo područje, koje se duže vrijeme nalazi pod kontrolom različitih opozicionih naoružanih grupa.

- -

UN je protekle sedmice upozorio da bi takva ofanziva vodila ka “najgoroj humanitarnoj katastrofi u 21. stoljeću”.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...