Sirija: U artiljerijskom napadu na bolnicu u Afrinu ubijeno najmanje 13 ljudi

preporučujemo

Najmanje 13 ljudi ubijeno je i nekoliko ranjeno u dva odvojena artiljerijska napada na sjeverni sirijski grad Afrin u subotu, rekli su lokalni medicinski izvori i turska vlada.

Prvi napad pogodio je stambeno područje, dok je drugi pogodio bolnicu nedugo nakon toga, rekli su izvori iz civilne zaštite. Video snimci na društvenim mrežama pokazuju žrtve usred ruševina bolnice Al Shifa, prenosi Reuters.

Ankara je osudila raketni napad za koji je rekla da ga je pokrenula sirijska kurdska milicija YPG, iako su Sirijske demokratske snage (SDF), američke milicije na čelu s kurdskom YPG, rekle da nisu odgovorne za to.

Tursko ministarstvo odbrane, koje ima veliko vojno prisustvo u sirijskom području, također je procijenilo broj poginulih na 13 i reklo da je 27 povrijeđeno.

Guvernerov ured u turskoj provinciji Hatay, koji se graniči s Afrinom, rekao je da istražuje incident u kojem je rekao da su rakete ispaljene iz područja Tel Rifat pod kontrolom sirijske vlade.Turska smatra YPG terorističkom grupom vezanom za Kurdistansku radničku stranku (PKK) unutar vlastitih granica i organizirala je upade u Siriju u znak podrške sirijskim pobunjenicima da je potisnu s turske granice.

Ankara sada ima hiljade vojnika u posljednjoj pobunjeničkoj enklavi u Siriji.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...