Sirija odbila optužbe SAD-a o korištenju hemijskog oružja

Preporučujemo

Sirija je odbila optužbe Sjedinjenih Država da je režim upotrijebio hemijsko oružje protiv pobunjenika blizu Damaska i nazvala ih “lažima”.

“Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje lažne tvrdnje SAD-a da je sirijska vlada upotrijebila hemijsko oružje u istočnoj Ghouti”, rekao je izvor u ministarstvu vanjskih poslova, a prenosi službena agencija Sana, prenosi index.hr.

- -

Sirijska vojska redovno bombarduje istočnu Ghoutu, pobunjeničku enklavu istočno od prijestolnice Damaska, koja je od 2013. pod opsadom režimskih snaga. U petak je američki ministar obrane Jim Mattis rekao da se SAD “boji” da je u Siriji nedavno upotrijebljen plin sarin.

“Najviše nas zabrinjava mogućnost upotrebe sarina” nedavno, rekao je, dodajući da SAD zasad nema dokaza kojima bi potkrijepio tu pretpostavku.

I sam SAD priznaje da se njegove izjave ne “temelje na dokazima”, ističe sirijsko ministarstvo.

“To su laži utemeljene na pričama takozvanih američkih partnera na terenu”.

- -

Visoki američki dužnosnik izjavio je u četvrtak da se režim Bashara al-Assada i grupa Islamska država “nastavljaju koristiti hemijskim oružjem”. Drugi dužnosnik je rekao da američki predsjednik Donald Trump “ne isključuje nijednu” mogućnost te da se o “primjeni vojne sile još razmišlja”.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...