Sirijska vlada pozvala izbjeglice da se vrate svojim kućama

preporučujemo

Preminuo legendarni hrvatski nogometaš i trener Zlatko Cico Kranjčar

Legendarni hrvatski nogometaš i trener Zlatko Cico Kranjčar preminuo je danas u 65. godini života, javlja Večernji list. Kranjčar je,...

Džaferović: Prvi mart jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Ilijašu da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u...

U Kantonu Sarajevo 348 novozaraženih

U Kantonu Sarajevo je u posljednja 24 sata testiran ukupno 901 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih 348....

Vlada Federacije BiH izdvaja 118 miliona KM za izgradnju autocesta

Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte...

Sirijska vlada pozvala je izbjeglice da se vrate u zemlju navodeći da je uspješno očistila velike dijelove teritorije od “terorista”, objavila je državna agencija SANA.

Ovaj poziv odražava rastuće samopouzdanje vlade poslije više od sedam godina rata, navodi agencija AP.

Ovo je prvi zvanični poziv Sirijcima objavljen preko državnih medija, prenosi Beta.

Sirijske vladine snage, uz presudnu podršku Rusije i Irana, nedavno su vratile velike dijelove teritorije blizu glavnog grada Damaska i sada vode novu ofanzivu na jugu, u kojoj je prema zvaničnicima Ujedinjenih naroda raseljeno više od 270.000 ljudi.

Vlada trenutno kontrolira 61 posto Sirije, u poređenju sa početkom 2017. godine kad je u vladinim rukama bilo samo 17 posto teritorije, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava koja prati sukob.

Vlada naziva sve pobunjenike teroristima.

Više od 5,6 miliona Sirijaca pobjeglo je iz zemlje. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da su se mnogi interno raseljeni već vratili kući i pozvalo je izbjeglice da isto učine.

Kako navodi AP mnogi Sirijci ne mogu da se vrate jer su im domovi uništeni u borbama, ili zato što strahuju da ne budu pozvani u vojsku, kao i zbog straha od odmazde vladinih snaga.

Najnovije

Zahiragić podnio inicijativu da se preimenuje Institut za jezik UNSA, kolege ga napale i uporedile sa Dodikom

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, danas je podnio inicijativu da se Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu preimenuje...