Sirijska vlada zatražila od EU i SAD-a da im se ukine sankcije i omogući pomoć

Preporučujemo

Sirijska vlada pojačala je pozive za ukidanje ekonomskih sankcija uvedenih od SAD-a i EU-a nakon zemljotresa u ponedjeljak.

Grupe za pomoć koje rade iz područja pod kontrolom vlade u Siriji pripisale su zapadnim sankcijama nedostatak teških mašina i medicinske opreme potrebne za uklanjanje ruševina i liječenje povrijeđenih.

Mjere su uvedene Siriji kako bi se izvršio pritisak na režim da pokrene politički proces koji bi mogao okončati građanski sukob koji je u toku.

Većina žrtava zemljotresa u Siriji zabilježena je na sjeverozapadu zemlje, uglavnom u gradovima Aleppo, Hama, Latakia i Tartus, prema državnoj novinskoj agenciji SANA.

Ova se regija već borila da obnovi vitalnu infrastrukturu teško oštećenu kontinuiranim zračnim bombardovanjem tokom građanskog rata u zemlji, za koji UN procjenjuje da je od 2011. odnio 300.000 života.

Polovica od 4,6 miliona stanovnika sjeverozapadne Sirije zbog sukoba je prisiljeno napustiti svoje domove, a 1,7 miliona sada živi u šatorima i izbjegličkim kampovima u regiji, prema UN-ovoj agenciji za djecu, UNICEF.

Nekoliko dijelova sjeverozapadne Sirije, uključujući Idlib, još uvijek kontrolišu protuvladini pobunjenici.

U srijedu je ministar vanjskih poslova sirijske vlade Faisal Mekdad pozvao Evropu da pošalje pomoć, rekavši da se sankcije ne bi trebale koristiti “kao izgovor”.

“Slanje pomoći iz Evrope ne mora proći birokratski postupak. Međunarodno pravo nalaže da humanitarna pomoć ne podliježe sankcijama, tako da to nije opravdanje”, rekao je Mekdad za libanonsku novinu Al Mayadeen.

Na pitanje hoće li režim dopustiti pomoć na teritorijima pod kontrolom pobunjenika, sirijska vlada je rekla da će međunarodnu pomoć distribuirati samo sirijska vlada.

“Sirijska država spremna je dopustiti ulazak pomoći u sve regije, pod uvjetom da ne dođe do terorističkih naoružanih skupina”, rekao je Mekdad.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da: “u Siriji imamo partnera u obliku nevladinih organizacija na terenu koje pružaju humanitarnu podršku.”

“Ti partneri, koji su za razliku od sirijskog režima, tu su da pomognu ljudima, a ne da ih zlostavljaju”, dodao je Price.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...