Širom Turske obilježavanje 95. rođendana Republike

Preporučujemo

Nizom manifestacija u Turskoj se danas obilježava 95. rođendan Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima u ambasadama te zemlje u svijetu.

Povodom Dana Republike i 95. godišnjica osnivanja savremene turske države, predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan čestitao je nacionalni praznik svim državljanima i prijateljima.

“Ostvarenjem vizije razvoja za 2023. godinu ćemo krunisati veliki put koji je naš narod prešao od Seldžuka, preko Osmanlija do osnivanja mlade Republike Turske. Vizijama za 2053. i 2071. godinu ćemo sve to podići na još veći nivo”, poručio je Erdogan.

Ističući kako je svaki uspjeh Turske važan za cijelo čovječanstvo, a posebno za sve obespravljene i ugnjetavane koji polažu nadu u Tursku.

“Nikada nećemo odustati od svojih časnih stavova i nećemo dozvoliti da nas na tom putu ometu bilo kakve prepreke, sabotaže i igre. Svom snagom ćemo raditi da bi Republiku učinili prosperitetnom i vječnom”, poručio je Erdogan.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...