Širom Turske obilježavanje 95. rođendana Republike

Preporučujemo

Nizom manifestacija u Turskoj se danas obilježava 95. rođendan Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

- -

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima u ambasadama te zemlje u svijetu.

Povodom Dana Republike i 95. godišnjica osnivanja savremene turske države, predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan čestitao je nacionalni praznik svim državljanima i prijateljima.

- -

“Ostvarenjem vizije razvoja za 2023. godinu ćemo krunisati veliki put koji je naš narod prešao od Seldžuka, preko Osmanlija do osnivanja mlade Republike Turske. Vizijama za 2053. i 2071. godinu ćemo sve to podići na još veći nivo”, poručio je Erdogan.

Ističući kako je svaki uspjeh Turske važan za cijelo čovječanstvo, a posebno za sve obespravljene i ugnjetavane koji polažu nadu u Tursku.

“Nikada nećemo odustati od svojih časnih stavova i nećemo dozvoliti da nas na tom putu ometu bilo kakve prepreke, sabotaže i igre. Svom snagom ćemo raditi da bi Republiku učinili prosperitetnom i vječnom”, poručio je Erdogan.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...