Situacija sa koronavirusom u Kantonu Sarajevo bolja, ali nema opuštanja

22

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović rekao je danas da su u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo obrađena 703 uzorka, od kojih je novozaraženih 212.

– Ovi uzorci su prikupljeni u periodu od 26. do 29. novembra. Broj oporavljenih je i dalje veći od broja zaraženih. U protekla 24 sata to je 327. Znači, za nešto više od 100 je veći broj oporavljenih u odnosu na broj zaraženih. Nažalost, u protekla 24 sata imali smo četiri smrtna slučaja – kazao je Beganović na online konferenciji za medije.

Istakao je da broj hospitaliziranih pacijenata trenutno iznosi 314, od kojih 224 na izolatoriju Podhrastovi, a 90 u Općoj bolnici.

– Na respiratorima u Kliničkom centru, uključujući sve klinike, nalazi se sedam pacijenata. U protekla 24 sata otpušteno je deset pacijenata sa bolničkog liječenja. U KS je do danas registrovano 19.795 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od toga 15.624 oporavljenih, a trenutno aktivnih slučajeva je 3.916. Broj je pao ispod četiri hiljade i lagano se smanjuje. Nažalost, do sada u KS imamo registrovanih 255 smrtnih slučajeva – naglasio je Beganović.

Podsjetio je kako su oni i ranije poslali ohrabrujuće poruke, dodajući da je epidemija u silaznoj putanji.

– Međutim, bez obzira na to, nema prostora za opuštanje, moramo biti oprezni i držati mjere. Samo podsjećam da smo mi 8. novembra imali blizu 900 novozaraženih, sedmična incidenca na 100.000 stanovnika. Bio je vrhunac tog 8. novembra, a danas je taj broj nešto manje od 500 novozaraženih na 100.000. Međutim, mi se ne smijemo opustiti i zato apelujem: situacija je bolja, dosta je pod kontrolom, idemo ka smirivanju ali i dalje nema prostora za neko veliko opuštanje – kazao je Beganović.