Sivro dao izjavu u policiji: Hota-Muminović me prijavila za ugrožavanje sigurnosti, ne bojimo se i ne odustajemo od štrajka

Preporučujemo

 

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro oglasio se na društvenoj mrži Facebook nakon što je u 10:30 imao razgovor u Upravi policije MUP KS PU Centar, za šta je poziv dobio u večernjim satima u srijedu.

- -

Sivro ovim putem obavještava članstvo i organe Sindikata da ga je prijavila ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović kao predsjednika Sindikata za ugrožavanje njene sigurnosti.

“Umjesto da za pregovaračkim stolom sa Sindikatom riješi probleme, ministrica me je jučer neosnovano prijavila kao predsjednika Sindikata za ugrožavanje njene sigurnosti. Štrajk je i danas uspješno realiziran kao i jučer i nastavljamo sa štrajkom upozorenja i sutra ako Bog da.

Sutra će biti i vanredna sjednica Skupštine Sindikata na kojoj će se donijeti odluke o daljnjoj borbi prosvjetnih radnika u KS.

Nećemo stati!

- -

Nema odustajanja!

Ne bojimo se!

Ponavljam rečenicu od sinoć: pritiske ne doživljavaju samo prosvjetni radnici, članovi organa Sindikata i ostali koji učestvuju u štrajku i ostalim aktivnostima koje se dešavaju u Kantonu Sarajevo već i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata”, kaže Sivro.

Potvrdio je da je danas se odazvao Pozivu policije te je saslušan u svojstvu svjedoka zbog prijave ministrice zbog navodnog ugrožavanja njene sigurnosti (član 183. Krivičnog zakona FBiH).

“Na saslušanje sam išao sam, bez pratnje, pravnika i advokata jer ja nisam ništa uradio pogrešno, a sve što radim i što Sindikat radi, radimo u skladu sa zakonom i Statutom. Odbacio sam sve insinuacije i optužbe kao neosnovane i kazao istinu. Hvala svima na stotinama poruka i poziva u kojima ste mi iskazali podršku.

Žao mi je što nema razuma na drugoj strani, ne postoji personalni sukob već samo borba radnika za radnička prava koje je oduzela Vlada KS i borba za bolje obrazovanje, obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja.

Sramota je ovo što Ministarstvo i Vlada KS rade, a bogme i grehota. Neka se i stide što su sinoć i danas uznemirili moju suprugu i moje troje djece. Ja samo radim što mi služba nalaže i nastavit ću se boriti kao predsjednik Sindikata sve dok imam fizičke i mentalne snage i sve dok imam podršku članova i članova organa Sindikata”, poručio je čelnik Sindikata.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...