Sivro: Forto će na protestu vidjeti da se ne radi o želji i volji osam ljudi, nego da je riječ o nezadovoljstvu radnika u KS-u

Preporučujemo

Koordinacija osam sindikata u KS-u, koju čine sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja, sindikat Univerziteta, policije, državnih i kantonalnih službenika, radnika u zdravstvu i komunalnoj privredi, za 14. decembar najavila je proteste ispred zgrade Vlade KS-a od 10 do 11 sati.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a, pozvao je sve radnike, članove sindikata iz javnog sektora da 14. decembra izađu i iskažu nezadovoljstvo te upozore Vladu KS-a na to da se radnicima mora vratiti dostojanstvo.

UPOZORENJE

– Vlada KS-a ne poštuje Koordinaciju sindikata kao socijalnog partnera. Vlada KS-a u ovom trenutku ne želi povećati plate radnicima u 2023, niti želi isplatiti jednokratnu novčanu pomoć radnicima u 2022. Mi ćemo sa skupa poslati jasne poruke i upozoriti Vladu KS-a na to da ovo nije kraj naših aktivnosti i ukoliko se Vlada ne uozbilji i ne pristupi ozbiljno pregovorima sa osam predstavnika sindikata, koji predstavljaju 25.000 radnika, mi ćemo poduzeti i druge, rigoroznije sindikalne mjere, uključujući i masovne velike proteste, štrajkove upozorenja i u konačnici generalni štrajk, što će paralisati Kanton Sarajevo, izjavio je Sivro.

Prema njegovim riječima, premijer KS-a Edin Forto ignoriše radnike.

– Ako premijer misli da može tako funkcionisati socijalni dijalog u KS-u, onda treba dobro razmisliti da li se treba ponovo prihvatiti te funkcije jer će i njegova funkcija biti upitna ako svi radnici krenu u radikalne sindikalne mjere. Forto će na protestu vidjeti da se ne radi o želji i volji osam ljudi, nego da je riječ o nezadovoljstvu radnika u KS-u, naveo je Sivro.

Elvir Zornić, zamjenik predsjednika Koordinacije sindikata u KS-u, naglasio je kako predstavnici Vlade KS-a nijednog momenta nisu došli i rekli da imaju opravdane razloge zbog kojih ne mogu povećati osnovicu niti isplatiti jednokratnu novčanu pomoć.

– Mi smo na vrijeme sa Vladom pokrenuli sve pregovore kada je u pitanju isplata jednokratne novčane pomoći i povećanje osnovice za obračun plate za 2023, gdje smo u startu delegirali pitanje povećanja plate zbog inflacije koja je svakim danom sve veća. Nas zanima kako se potrefilo da je punjenje budžeta zbog inflacije jednako onoliko koliko će nam biti oduzeto ponderom u KS-u, a to je otprilike 130 miliona KM te je od te cifre nama prezentovano, navodno, da ide 60 posto na plate koje su planirane budžetom. To su za nas neprihvatljive stavke. Dopis premijera za nas je više od pokazatelja da ne poštuje Koordinaciju sindikata u KS-u. Ne znam da li su oni u Vladi svjesni da mi predstavljamo više od 20.000 radnika koji su sve više ljuti, rekao je Zornić.

 

INFLACIJA

Sindikati od povećanja osnovice neće odustajati, jer će inflacija, dodaje Zornić, rasti i u narednim mjesecima.

 

– Poručujemo Vladi KS-a i premijeru Forti – milijardu KM je razloga zašto je nama svima Ne od Vlade neprihvatljiv odgovor. Pokažite da ste odgovorni kao i sve druge vlade koje su to uradile i da vam je stalo do radnika, kazao je Zornić.

 

Premijer KS-a Edin Forto predstavnicima sindikata je poručio da Vlada radnicima ne može isplatiti po 1.080 KM niti povećati plate jer nema sredstava.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...