Sivro: Premijer Zolj je prošle godine imao problem sa 4.000, naš premijer Forto bi mogao imati problem sa 14.000 radnika

preporučujemo

Saudin Sivro, predsjedik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo obratio se na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

“Sindikat osnovnog obrazovanja tražio je da osnovica bude 380 KM. Tri puta smo pregovarali sa Vladom. Vlada je ponudila 0 odnosno da ostane 315 KM. Tražili smo pregovore za novi kolektivni ugovor prije pola godine, još uvijek nismo ni potpisali protokol. Zna se ko opstruira, to je osoba koja danas nije na Skupštini KS. Prije šest dana nam je Vlada KS ponudila milion KM za ispravljanje nepravde po pitanju poštivanja principa jednakosti plata i pristali smo,” kazao je Sivro.

Sivro je istakao kako očekuju da se od 1. januara primjeni dogovor i da se potpiše izmjena kolektivnog ugovora, te da sindikat ne brani Vladi KS i resornom ministarstvu da provede zakone, da uspostavi kvalitetnu kontrolu i sistem vrednovanja u školama i vrtićima.

“Morate imati na umu, da mi ne samo da prenosimo znanje, nego se bavimo i odgojem djece. Premijeru kada ste danas javno govorili negativno o sindikatima, trebali ste napraviti izuzetak i kazati da postoji sindikat koji je pokušao i pokušava ostvariti kvalitetan socijalni dijalog. Oni koji prate naš rad znaju da smo prošle godine štrajkovali i protestovali pred zgradom Vlade KS zbog reformi, zbog djece i učenika tražeći bolja i veća prava, ukidanje liste čekanja, zapošljavanje stručnih saradnika i niz drugih dobrih stvar.

Entuzijazam prosvetnih radnika ima limite. Treba ih platiti, motivisati kroz osnovicu, kroz koeficijente ili neke novčane stimulacije kako bi dobili ono što svi očekujemo, a to je bolje obrazovanje. Odobrili ste kao Vlada asistente i stručne timove ali treba imati na umu da zbog nemara i nerada resornog ministarstva konkursi se ne mogu provesti u KS. Neophodno je dopuniti pedagoške standarde na sto smo već javno ukazali dopisima prema premijeru KS. Sindikat srednjeg obrazovanja je donio odluku da će štrajkovati.

Mi smo to uradili sinoć. Čekamo da to urade još 4 sindikata kako bi imali istovremeni štrajk sindikalne šestorke. Premijer Zolj je prošle godine imao problem sa 4.000, naš premijer Forto bi mogao imati problem sa 14.000 radnika. Mi dobronamjerno upozoravamo, ne prijetimo,” kazao je Sivro.

Na kraju izlaganja Sivro je dodao da je Budžet život te da očekuje od Vlade KS da još jednom razmisle o prijedlozima kako Sindikata osnovnog obrazovanja, tako i ostalih pet sindikata koji zastupaju ukupno 14.000 radnika u KS.

(Index.ba)

Najnovije

Mnoga pitanja bez odgovora: Kako su u Srbiji povezani vlast i organizirani kriminal?

Mafijaško-politički skandal trese Srbiju i sve u vezi hapšenja Veljka Belivuka i njegove grupe postaje vrlo neugodno za vlast....