Sivro za Index.ba: Udžbenik njemačkog jezika koji je kupljen i distribuiran potpuno neadekvatan i neupotrebljiv, o tome nadležno ministarrstvo šuti

Preporučujemo

Bliži se septembar, tako i početak nove školske godine. Za razliku od zemalja okruženja, u Bosni i Hercegovini ni ove godine nema besplatnih udžbenika za sve đake.

Mnogi roditelji već u knjižarama, pijacama i buticima ostavljaju posljednju marku kupujući udžbenike, sveske, olovke, pernice, odjeću… Ono što roditeljiam ove godine zadaje veću glavobolju je skuplji školski pribor.

Neki kantoni poput tuzlanskog obezbjedili su osnovcima besplatne knjige, čime su barem djelomično roditeljima pomoli da “prežive” školski udar na budžete. U sarajevskom kantonu učenici imaju besplatne knjige, ali samo oni od 5.do 9. razreda.  Doduše, neke općine poput Novog Grada su već donijele odluku da se učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole na području te općine kupe i podijele besplatni udžbenici.

Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, kazao je da bi obrazovanje trebalo biti besplatno, ali da na žalost to nije slučaj ni ove godine, a pitanje je hoće li ikada i biti.

  • U izbornoj godini, posebno nekoliko mjeseci prije oktobra, građanima političari daju velika obećanja i novcem iz budžeta kupuju naklonost glasača. Tako će ove godine iz Budžeta Kantona Sarajevo za kupovinu udžbenika biti izdvojeno oko 4 miliona KM. Nažalost, ne za sve učenike osnovnih škola. Zakon kaže da je osnovno obrazovanje besplatno, a nije. Roditelji učenika od 1. do 4. razreda će u septembru za sve ono što treba za školovanje njihove djece izdvajati više novca nego roditelji učenika od 5. do 9. razreda. Doduše, neke općine poput Novog Grada su već donijele odluku da se učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole na području te općine kupe i podijele besplatni udžbenici – navodi Sivro.

Iza vijesti da će učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda, njih preko 16.000, biti uskraćeni za besplatne udžbenike kriju se dvije javnosti nepoznate informacije, pojašnjava Sivro.

– Prva, nadležno ministarstvo uz pomoć novoformire javne ustanove u koju se kadar od aprila groteskno bez konkursa zapošljava, očigledno planira izvesti novu kvazi reformu u obrazovanju u kojoj će važeće postati nevažeće. Druga, Kanton Sarajevo je donio zakonske propise koji predviđaju preuzimanje nadležnosti od strane kantonalne vlasti nad udžbeničkom politikom što će dodatno ugroziti kvalitet obrazovanja i iscijepati već defragmentirani obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini.  Javnost treba znati da se (ne)sposobnost “stručnjaka” prilikom nabavke udžbenika ogleda u nabavci udžbenika za njemački jezik kao drugi strani jezik za koji je kupljen i distribuiran udžbenik za prvi strani jezik, koji je potpuno neadekvatan i neupotrebljiv. O tome nadležno ministarstvo šuti – upozorava Sivro.

Novu školsku godinu uspiješnom poželio je svom nastavmom osoblju, učenicima, dodavši da se moramo boriti zajedno da nam obrazovanje bude bolje, lakše, dostupnije i besplatno.

Dotakao se i predškolskog odgoja, gdje također stvari nisu “kako bi trebale da budu”.

  • Javni vrtići se ne renoviraju, sporo se otvaraju novi vrtići a najveći problem Vladi Kantona Sarajevo je očigledno što ne može postaviti sebi podobnog direktora pa je nakon smjene bivše direktorice, aktuelna direktorica još uvijek vršilac dužnosti za koju je Vlada odbila dati saglasnost za imenovanje. Općenito, veliki novac se vrti u djelatnosti predškolskog odgoja i da je biznis sve ono što se dešava izvan Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, koja je neprofitabilna javna ustanova u službi javnog predškolskog odgoja. Ogorčenost roditelja čija djeca nisu imala priliku da budu upisana u JU “Djeca Sarajevo” ne prihvataju opravdanja iz nadležnog ministarstva već traže da se i njihovoj djeci omogući boravak u vrtiću i subvencija iz kantonalnog budžeta. Agenda Vlade Kantona Sarajevo je predškolski odgoj i već sada se može konstatovati da ta agenda nije ispunjena i da se trebaju stidjeti najmlađih građana Kantona Sarajevo kojima nisu omogućili boravak u vrtiću što zbog ogromnog novca koji imaju na raspolaganju što zbog činjenice da se novci daju za razne projekte, posebno za one izvan Kantona Sarajevo, koji nisu u djelokrugu i nadležnosti Kantona Sarajevo – istakao je Sivro.

 

Najnovije

SNSD-ovi kandidati treći put zaredom izgubili Banju Luku

  Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za pojedinačnu funkciju je, na upravo završenim Općim izborima, ponovo izgubio Banju Luku, nekadašnji "bastion"...