Sivro za Index: Igraonice pretvaraju u vrtiće, zbog subvencija privatne ustanove dižu cijene, a Ministarstvo šuti

preporučujemo

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo prekontrolirat će rad ustanova koje rade kao vrtići, a za to nemaju potrebne uslove. Nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS dalo subvencije igraonicama za prijem djece predškolskog uzrasta, zastupnica u Skupštini KS, Vildana Bešlija, je pozvala nadležne da reagiraju. Osim toga, subvencije, koje nisu dijeljene transparentno, su izazvale i porast cijena za boravak djece u privatnim vrtićima, na šta su se pojedini roditelji požalili.

Nema povratne informacije

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro kazao je za Index da Sindikat traži da se situacija ispita, jer postoje indicije da je subvencija dobijana na pogrešan način.

–  Prijavljivale su se razne ustanove, razne organizacije i preduzeća i nemamo povratnu informaciju šta je s tim u konačnici bilo, u smislu šta je urađeno, kako je podijeljeno i kome je podijeljeno. Tražimo od Ministarstva za odgoj i obrazovanje konkretnu informaciju koliko djece u kojim ustanovama je dobilo tu subvenciju – kazao nam je.

Sindikat smatra kako je predškolski odgoj najvažniji segment obrazovanja djece i da se ne smije dopustiti da subvenciju dobiju oni koji se sa djecom igraju i ne obavljaju primarnu funkciju, a to je odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta.

Pročitajte:  Da li će sarajevski vrtići staviti ključ u bravu: Do kraja novembra će 140 uposlenika ostati bez ugovora, Vlada KS još uvijek ne reaguje

Zloupotreba

Subvencija je privatnim vrtićima omogućila da podignu cijenu, koja i nije bila niska.

– Imamo saznanja od roditelja čija djeca pohađaju privatne ustanove da je došlo do povećanja cijene usluge u privatnim vrtićima, zbog toga što su privatni vrtići dobili tu subvenciju. S druge strane, smatramo da treba dokinuti ovu praksu da se djecu čuva, a ne odgaja, odnosno da se fokus stavi na odgoj i obrazovanje djece, jer vrtići ne trebaju da budu čuvališta djece, nego ustanove u kojima će se odgajati i obrazovati djeca. Subvenciju ne treba davati onima koji samo djecu čuvaju ili koji se tamo s djecom igraju – zaključuje Sivro.

Pročitajte:  Sivro: "DeziClor" je vrsta varikine, učenici su mogli nastradati

Najnovije

Škoda prekinula proizvodnju u svojim tvornicama, radnici poslani kućama

Škoda je prekinula proizvodnju u sve svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te ostalih automobilskih dijelova. Ostavili...