Sivro za Index: Vrtići u Sarajevu su pred kolapsom, situacija je alarmantna

preporučujemo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja uputio je zahtjev Vladi Kantona Sarajevo da osigura neometan rad JU “Djeca Sarajeva” i omogući raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta.

Kako je predsjednik Sindikata, Saudin Sviro, kazao za Index, ukoliko Vlada KS ne reagira doći će do kolapsa u sarajevskim vrtićima, jer u oktobru i novembru ističu ugovori za 140 uposlenika ove ustanove.

– Još je na snazi moratorij, te se radnici koji su na bolovanju ili privremeno odsutni ne mijenjaju drugim radnicima, nego se iz postojećih resursa snalaze odgajatelji u vrtićima i spajaju djecu, spajaju grupe, što je u pandemiji posebno veliki problem. Ovo sad je kuluminacija, mi o ovome govorimo duži vremenski period, sa svakim direktorom smo razgovarali i nije postojao sluh u UO, resornom ministarstvu i Vladi KS da se napokon u zakonske okvire stavi prijem radnika u JU „Djeca Sarajeva“, na način da se raspisuju Konkursi, daju saglasnosti, kao što je to uobičajeno godinama već kad su u pitanju osnovne i srednje škole, gdje se prima zamjena do 90 dana čim radnik ode na bolovanje. Međutim, to nije slučaj u vrtićima. Bio je nečiji interes da narušava samu ustanovu i njen napredak – objašnjava Sivro.

Zahtjev upućen Vladi KS

U proteklih pet godina su raspisana dva Konkursa kojim je obuhvaćeno 150 radnih mjesta, od toga je 50 na određen vremenski period. Sivro očekuje da Vlada KS riješi problem, jer nema drugog izbora, ali naglašava da ga zabrinjava brzina.

– Ako se Vlada KS se sve vrijeme kune da su oni alternativa lošijim prethodnim Vladama, i ako nam govore da su transparentni i ako nam govore da žele da unaprijede obrazovanje u KS onda njihove riječi neće pratiti njihova djela. Izdat će sami sebe i sve nas. Oni nemaju drugačije rješenje. Zakon o radu je jasan, ne mogu radnici biti primani bez Konkursa duže od šest mjeseci u bilo kojoj varijanti. Postoji velika lista čekanja, problem oko subvencija. Ovo je samo jedan korak da se napravi bolja situacija. Ne vidimo drugo rješenje osim da će Vlada reagovati na adekvatan način, nas zabrinjava brzina. Jer ako ubrzo to ne uradi, stat će proces rada u vrtićima. Jedna odgajateljica ima 20 djece, ne može sama raditi sa 40 djece. U JU „Djeca Sarajeva“ se djeca ne čuvaju nego se odgajaju i obrazuju – zaključuje Sivro.

Pročitajte:  Vijeće roditelja KS održalo tematsku sjednicu pod nazivom: "Deset godina eksterne mature – slavimo jubilej ili očekujemo propast"

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...