Sjećanje na 3.000 ubijenih u Višegradu: U Drinu spuštene ruže

Preporučujemo

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i udruženja porodica nestalih “Višegrad 92” i “Žena – žrtva rata” danas je obilježena 31. godišnjica stravičnih zločina nad Bošnjacima tog grada.

Sa mosta Mehmed – paše Sokolovića u Drinu su spuštene ruže u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih civila.

Cvijeće je položeno i na mjestima stradanja civila, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, gdje je u živim lomačama u kućama Sumbule Zebe i Mehe Aljića, živo spaljeno više od 140 civila, prenosi FENA.

Uz članove porodica ubijenih Bošnjaka skupu u Višegradu prisustvuju i brojni zvaničnici, među kojima su i potpredsjednici FBiH Igor Stojanović i Refik Lendo, potpredsjednik RS Ćamil Duraković, predsjednik Saveza logoraša BiH Seid Omerović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nermin Dizdar te zastupnik u Domu naroda PSBiH Džemal Smajić.

 

Na mezarju Stražište nakon podne namaza bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka osam žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci u proteklim godinama ekshumirani na području Višegrada, Srebrenice i Žepe.

Najnovije

Smajić očitao lekciju Forti: Služeći interesima Srbije i Hrvatske ugrožavate suverenitet vazdušnog prostora i sigurnost BiH!

Delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Džemal Smajić izrazio je...