Sjećanje na heroje: Obilježen Dan branilaca Bihaća

preporučujemo

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća Bihać i polaganjem cvijeća na spomeniku braniocima/oslobodiocima grada, mezarju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezarju dr. Irfana Ljubijankića danas je obilježen Dan branilaca Bihaća.

I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili su se 29. godina poslije, jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća kada su branioci Bihaća uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije RBiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Zulfikar Handukić , ministar za boračka pitanja USK-a Samir Jašaragić , te ratni komandanti Senad Šarganović i Franjo Grgić.

Oni su u svojim obraćanjima istakli su da je 16. juni 1992. godine bio presudni trenutak u odbrnai grada tokom svih 1201 dana opsade, dodavši da su branioci agresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

– Ovo je dan koji budi emocije i sjećanja na časne dane borbe za slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosim se pripadnicima 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije koji su branili ovaj grad svih 1201 dan opsade i kasnije oslobađali našu domovinu. O njima trebamo pričati, pisati knjige, pričati o tom o tom vremenu i danima kada smo bili jedinstveni i imali samo jedan cilj, odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine.

Danas u miru 29 godina kasnije, imako opet jedan cilj. Razvitak našeg grada je zajednički interes i cilj oko kojeg se moramo ujediniti. Realizacijom brojnih projekata u našem gradu dodatni motiv za sve nas da se u miru borimo za Bihać i njegov još jači položaj kao administrativnog, kulturnog i sportskog centra Unsko-sanskog kantona „ – kazao je u svom obraćanju Zulfikar Handukić, predsjedavajući GV Bihać.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

– Mi smo kao narod pokazali koliko volimo svoj grad i državu Bosnu i Hercegovinu ne samo tog 16. juna 1992. godine, već i stoljećima ranije, boreći se kroz historiju za njen opstanak. To smo činili časno i pošteno, ali i odlučno da nikada više ne budemo žrtve i ne dozvolimo stradanja našeg naroda – kazao je Fazlić.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća dobili su: Nisvet Tutić – posthumno, Sead Ćehajić – posthumno, Marko Veljača, Isak Pečenković, Božo Marjanović, Ekrem Čavkić, Mirhad Čelebić, Nijaz Korčić, Besim Dizdarić, Atif Hrnjić, Fuad Malkoč, Nedin Veladžić, Ale Dulić, Huse Kovačević, Rasim Fileković i Mirsad Kozlica.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...